Thursday, May 28, 2009

kalah.. tp gwa menang!!

skng ni sure tgh hot pasal MU kalah pada Barca pada final Liga Juara2 awal pagi td.. ermm.. ada gak la rasa disappointed atas kekalahan team kesukaan gwa nih.. tp nak wat camne kan.. terima la kekalahan.. MU ni mmg byk org x ske dia.. apepun dh 3 piala yg dia dpt taun ni kan.. so x la regret sgt kekalahan tu.. so.. pagi td punye stay-up sgt2 rugi.. 

ni hah.. cuti skola dh dekat nih.. gwa rasa nak g holiday aa.. penat aa sbb dh lama gak la gwa x amik cuti panjang.. last skali masa g sabah tahun lepas..  so kali nithis week setat hari ahad gwa cuti seminggu selepas diluluskan ngan jayanya oleh Bard.. tp ape2 hal pun cuti kena rancang supaya semuanya berjalan ngan lancar!! 

cuti gwa setat ahad nih.. pas abes keje mlm ari sabtu sebelum tuh.. kalo ikutkan jemputan kawen yg gwa dpt gwa kena g JB, kenduri bryani kat sana.. tp gwa pilih yg dekat2 cni jer la.. yg kebetulan hari yang sama.. anak buah gwa kat opis ni yg kawin.. mudo2 tuhan dh tunjuk jalan kat dia untuk mendirikan mesjid.. alhamdulillah!! gwa ni ntah bilo nak jumpo jalan nih..

gwa plan nak g terengganu lagi aa.. gwa nak bertolak ari ahad malam isnin kebetulan kwn gwa yg skng ni tgh training cikgu kat kl nak balik kg tgk mak dia, so gwa ikut skali.. ari tu x puas pusing ganu weh.. gwa nak g muzium, nak tgk org wat kepok.. dan katanya ada musim org candat sotong.. kot ada rejeki leh la gak gwa g mencandat gak!! kalo ada xtra time nak g redang semalam dua..

tp x leh lama aa cuti sbb ari sabtu pastu  xrumet gwa nak g bertunang ngan bakal tunang dia yg juga member gwa.. dekat area uma gwa gak.. ari jumaat tu gwa dh kena balik dr ganu u prepare ape2 yg patut sbb jd uma persinggahan.. alhamdulillah ammar.. lama hang kenen awek tu.. last2 hang dpt gak!!

ari ahad tu siang tu masih cuti, tapi gwa masuk keja shif malam.. tp siang tu geng2 opis kat KLIA ni nak g kenduri kawen opis mate kat kuala selangor.. kan bard?.. gwa x igt kat mana.. gwa ikut korang jer!!

gwa harap cuti ni betul2 bagi gwa relese gwa nyer mental!! kdg2 kita tertekan sbb lama sgt keja dan yg berkaitan ngan nyer.. bukan sbb menyampah cuma nak redakan sket tekanan nih.. moga2 lepas cuti gwa bersemangat balik u keja!!

Tuesday, May 26, 2009

mari merepek!!

tagged by tipah.. sbb dia nak bg soubenir (ntah bape byk version ejaan souvenir ikut sedap jari nak eja) bola bowling kat gwa.. aku ngan rela hati nye untuk merepek2.. HIKHIK!!


Where is your cell phone? Ada dlm suar tergantung dlm bilik..

Relationship? aku tunggu org pinang aku.. buleh? ahaha..

Your hair? bulu idung eik?

Work? airport authority

Your sister? 3 orang: gwe ngak ada kakak..

Your favorite thing? handpon aku ngan pita ukur kat opis

Your dream last night? nak mimpi per.. aku keja mlm daa semlm..

Your favorite drink? air milo yg chilled, sejuk x de ais..

Your dream car? ford focus rs

The room you’re in? ruang tamu

Your shoes? berkaki ayam jer skng nih!!

Your fears? tdo yg x bangun2..

What do you want to be in 10 years? kalo idop lagi.. insyaAllah.. jd Ayah yg sporting

Who did you hang out with this weekend? minggu ni ada kenduri kawen.. makan time!

What are you not good at? beratur beli setem kat pos opis.. aku slalu potong q

Muffin? gwa terer makan jewr

One of your wish list items? anak2 yg soleh n solehah

Where you grew up? sentul,kolumpo

Last thing you did? g toilet!!

What are you wearing? Berlenggeng jer ngan pakai short jer hah.. panas tol..

What aren’t you wearing? ear ring.. gwa laki laa..

Your pet? wonderpet!!

Your computer? kat opis.. HP.. kat uma sentul.. compaq.. uma shah alam.. self made

Your life? aku tataw uma aku betul kat mana skng ni? klia ke.. kl ke.. atau shah alam..

Your mood? mood.. nak tdo ajer nih!!

Missing? missing in action kah/

Nickname? wah.. byk nih.. rep, cikly, gabanensem, pak ngah

What are you thinking about right now? aku nak cr awekk wat mini!!

Your car? keta baru nak kuar 3 minggu dr skrg.. insyaAllah

Your kitchen? kitchen mana ni? klia?kl?shah alam?

Your summer? Mesia ada summer mehhhhhh???

Your favorite color? biru

Last time you laughed? ntah.. aku tetiap hari gelak guling2..

Last time you cried? time semayang

School? SMLSS

Love? the One and Only, Allah.. offcourse famili..

gwa menggalakkan reader gwa u sharing ape yg korang leh merepek..
-kak sid
-mmah ~ ko larat2 kan la ek..
-jijah
-dak nuee
-hasmi
-eika~adek x wat pak ngah x nak blanjer.. hahaha..
-hakes
-elynn
-sape2 yg rajin.. thanks!! just for fun!

khas u tipah

seperti yang dijanji smlm dlm YM.. haaa.. betui kan?? 1 minit sekali.. :P harus aa bwk sourvenir wat cikly!!


aha.. nampak tak.. kekerapan bas? x nampak ek..

haaa.. 1 minit kan??

amik airport liner dr main bas station KLIA.. perjalanan dlm 15 -20 min ikut had kelajuan kebangsaan..

Monday, May 25, 2009

mood x baik..

ntah apesal mood aku x bape baik.. mybe penat agaknya.. sepanjang ari ni aku x benti2 berkejaran2 dr satu keja ke satu keja.. ermm.. aku awl2 ckp kat officer aku, yus..

"aku x ske jd echo shif pagi.. esp hari isnin.. penat woo.."

ermm.. tp nak wat cmne kan.. nama pun keja.. alhamdulillah dr keja2 awal pg smpi ptg aku tinggalkan shiff sbb nak ke short course ptg td sempat gak aku selesaikan.. tu pun masuk kursus lewat setengah jam.. hikhik..duduk setengah jam.. dh tea break.. hikhik..

yg best aku dpt drive grand lavina yuzi, officer u opis hour.. best gak naik keta dia.. agak spacious gak la keta tu.. org anak 2 pun sesuai dh guna.. pickup pun ok.. interior ok la.. cuma yg x best keta tu auto la.. so x fit la ngan org berjiwa tokyo drift cam aku.. hikhik.. disebalik naik keta yuzi ni ada cite klaka..

pas abes kursus td aku mintak tlg yuzi anto kan aku ke bus stand klia.. cm besa la aku gak kena drive.. bila sampai kat satu simpang.. aku benti, tarik handbrake dan turun kat situ.. sbb yuzi x yah la nak pusing jauh2 pusing ke highway..(karang mak budak ni sesat kemana2 aku yg kena!!) lg pun bas stand tu pun seberang jalan jer.. bile aku dh lintas jalan tu aku tgk keta x gerak2 lagi.. pastu slow jer tingkap keta tu turun dan yuzi lambai2 kat aku.. so aku lambai la balik ngan lambaian putera raja.. ahaha!! (weii... ni mak org daa!!) dia lambai.. aku lambai.. dia lambai balik.. aku lambai gak.. last2 dia jerit.. wei meh ke cni aaa!! cesss!! hampes.. dia panggil balik ke keta la..
aku g la balik ke keta dia.. aku tanya apesal??

'nih hah.. hand brake x leh turun aaa..'

hahaha.. adoiyai.. aku tarik handbrake keta dia kuat sgt.. dia x larat nak release balik handbrake tu.. huhu.. nak wat cmne.. yuzi.. ko kena angkat dumbell la tetiap hari.. tobat la pasni dia x bg aku drive lagi keta dia!!

p/s: blog aku wat masa ni in basic mode.. atas sbb masalah teknikal.. BURUK sket aaa.. slow2 la aku touch up balik krg..

Saturday, May 23, 2009

musim makan free..

first of all.. wishing congratulations to my office colleague and my staff that will ending single ops mode status!! and also.. i received an invitation frm x-uum mate esp my rumet that will get married soon!! so.. act alredi start this week.. my weekend schedule looks very tight to attend those makan2 time!!

this week.. mr rafidi(ASU technician) n mrs rafidah!-at kapar
next week
30th - mr tugiman (da lcct exec) n wife - dokat je.. banting..
31st - mr yus (my staff) and wife - lagi dokat.. olak lempit..

next2 week
4th nurain (my kembar-coz we born same date!) - serendah
6th anas(my xrumet) and wife - setiawan
ammar (my bestfren fm penang) getting engaged..
7th bakar2 ikan session with pokya.. hikhik!!

so.. da 6th i should split into 2.. hoho.. pening nih!! anyway.. congratulations and best of all..

wei.. potlcuk kat uma aku bile nak wat ni?? semua date full?

Saturday, May 16, 2009

gigit jari..


tahniah kepada Sir Alex(aku kenal dia.. tp dia x kenal aku) dan MU kerana mengekalkan kejuaraan EPL ke 3 berturut2... aku akan menjemput korang nanti bulan depan kat KLIA!! hikhik!! team2 yg mengigit jari.. sila berusaha lagi tahun hadapan.. ape yang penting? KERJASAMA!!




PEMAIN dan petugas pasukan Manchester United meraikan kejayaan menggondol juara Liga Perdana Inggeris (EPL) kali ke-18 selepas seri dengan Arsenal 0-0, malam tadi. - Foto AP/Reuters
May 17, 2009 10:48 am

Thursday, May 14, 2009

kenyit mengenyit

salam semua..
awal mlm td sblm masuk keja, sempat gak la sembang ngan Echo shif ptg, en Kadar. Ada satu citer klakar dia ngan officer dia g bekfast kat kafe engineering. dia g berempat, salah sorangnye muke lebeh kurang cm aaron ajis, ktorg panggil tengku jer. dia ni jenis straight orgnya. muke jujur, ikhlas serta beramanah.
so citernya.. time tgh duduk tunggu u cukup korum, ada la satu geng awek imigresen duduk gak nun di hujung sinun kafe. tgh2 dok sembang2.. diorg ni terperasan yg sorang awek imigresen dok kenyit2 mata kat tengku nih. lama gak la sampai tengku ni pun naik kompius dan terkesima.
dipendekkan citer, masa beratur amik makanan, kebetulan (kot? ke dibuat2 beratur dekat2) awek imigresen tu berdiri sebelah tengku ni. so, sebagai lelaki yg macho lagi ensem dia tanya..

awk kenyit2 mata td sbb mata awk sakit ke??

DANGGGG!!!

dan..dan.. tu aku gelak guling2.. pastu kena la tazkirah dak tengku nih ngan pacik2 kat cni.. merah gak la aku tgk telinga dia.. hikhik.. setat mlm td gak dia nekad kalo jumpe lagi awek imigresen tu, dia nak kenyit mata gak!! apo2 je la tengku!! hikhik!!

Monday, May 11, 2009

boya rege murah... CROCS daa..


salam..

tgh aku berfacebook.. adik aku sorg ni tego..

hah.. cik ly!!

yup!!

cikly minat boya x?

huh.. boya?? buaya pe nih? spender boya ke??

bkn laa.. kasut CROCS la..

aha.. sgt2.. apsal?? leh dpt murah2 ke??

ye la.. ni yg nk bg tau.. murah.. even half price lagi..

errkk.. eh.. crocs made in china ke??
aku trus memwiki crocs.. ermm mmg crocs nya manafacture plant ada kat sna..
haa la.. mmg crocs made in china..

wokes.. ada katalog x??

yup.. ado.. jap.. ni hah.. blog wanie.. http://wondrously.blogspot.com/

wah.. dh jadi bisnes woman nih..
so.. sape peminat CROCS.. aku malas nak citer lebih2.. korang pun tau kan pasal kasut CROCS.. aku nak memudahkan korang u mendptkan CROCS ngan harga yg murah.. ko contact la adik aku nih..

lupe lak.. ada motto.. igt CROCKS igt WANIE!!
p/s: WANIE.. jgn lupe cik ly eaa..

Sunday, May 10, 2009

ape aku buat pagi2 isnin nih..

tatkala org lain tgh tertonggeng lagi kat atas katil merehatkan diri.. aku tgh siapkan daily report untuk hari semalam.. pastu plak prepare briefing notes untuk shif2 esok hari.. dan menghayati kesepian malam..

kringggg... kol nam pagi.. pas subuh mengadap yg Esa.. aku review balik daily report smlm dan update brief note ngan info2 yg dpt dr operation centre.. then aku print dan filling.. ngan aku kena tulis shift daily report plak.. 

muke x tdo mlm.. selebet!!

lastly.. aku tersandar sambil amik sket vitamin k dr sinaran cahaya matahari dr ufuk timur sambil tgk kapal terbang melintas dpn opis aku ni.. dan tunggu time nak punch out.. balik uma.. dan rest... tatkala org lain baru nak masuk keja.. hikhik.. ape2 pun.. Selamat Bertugas!! keja penuh dedikasi dan ikhlas.

Pagi senin yg BLUES...


Monday Morning BluesDon’t you just hate it? To wake up every Monday morning and drag yourself to work? With your Clubbing Hang Over still on your back or the memories of that weekend trip with your friends ‘Into the Great White Open’?

(Don’t you just have to hum that song now for the rest of the day, hehe?)

Manic Monday Morning Blues affects most working people since ages. Even worse if you are living in a cold country and you have to wake up very early, to leave the house when everything is still dark, grey and freezing. Can feel those goose bumps on your skin. I don’t need to tell you, why you don’t like Mondays.

Here are the 2 choices you have to ease your pain to start into the new week:

1. Get used to it!

Mondays - arglglgglgl!Because the Monday Morning Blues is a thing you have in common with the rest of the Working Drones,Cubicle Cave (Wo)-Men or other species of the Rat Race. You will feel it every Monday you start into a new week for the rest of your working days; some feel it already Sunday evening, when the weekend is coming to an end. This included me at a certain point of time.

Soon you will see the first grey hairs when looking into the mirror (even though you are not even 30’s yet) - with deep wrinkles soon to follow. Your dark-shadowed ‘Panda Eyes’ will be hanging deeper and deeper every week and rarely only - make that *very rarely* - someone will catch a fleeing smile on your face.

Another working week! Yipeeee!???I know I can be cynic and nasty, but face it - the above is only the naked and cruel truth, right? So where’s the help, the second choice?

2. Get out!

Even though you don’t see a way out yet, here are some little things you can do today, if that Monday Morning Blues itches you again:

Get out to a tropical beach!To do the big bang and pack your bags and go, it surely takes some more in-depth planning. You could start with reading thisbook or this. Get an idea on how to create several independentincome streams, invest in real estate, dividend titles, interest earners and not in luxury goods like Cars, Jewelry, Designer-Jeans, Manolo Blahnik Shoes or Bauknecht kitchens.

Don’t plan to long though or you’ll only have the chance to catch the grandpa-promotions for the elderly of your favourite airline.

Exploring the Islands of the Caribbean with crutches only makes sense if you are Johnny Depp or any other handsome pirate. Buy actually those are long extinct. So don’t make yourself part of it - extinction before enjoying your life, that is.

After all, it’s not a matter of how much money you need to retire. It’s about your attitude - your desires, dreams and demands that count.


credit to mr Christian Skoda.. tq..

Friday, May 08, 2009

dua ringgit..

tiap kali aku dgr org bercerita pasal dua ringgit.. masti aku teringat pasal mat despatch kat majalah ujang.. sket2 nak mintak dua ringgit.. kdg2 sbg upah.. wat blanje makan awek.. dating ngan kambing dia.. bkn bos jer jd mangsa.. dr bos.. ke secretary.. awek pun dia pau.. hikhik.. tapi sekurang2nya dia mintak cara baik kan.. wpn kdg2 ada unsur2 paksaan manja.. itu kisah klakar dua ringgit..

bak dua ringgit!! aku nak blanja makan kambing aku!!

tapi,
news ari ni menambah satu lagi igtan aku pasal citer 2 ringgit.. sedih pun ada.. bertambah geram pun ada..
korang tentu ada bacakan newspaper 8/5/09.. front news utusan malaysia.. sama2 la kita pikir.. ape kita perlu buat.. adakah balasannya perlu setimpal??

Hanya kerana RM2...


Mohd. Syawal Nabil, 8, menyiram air mawar di pusara ibunya, Saripah Mohd. Noor yang terbunuh selepas diragut kelmarin, disaksikan kakaknya, Nor Idayu, 12, dua orang adiknya Siti Najwa, 2 dan Nurul Akmal Alisa 6, di tanah perkuburan Kampung Kok Bedullah, Tumpat, Kelantan, semalam. – Hafiz Johari


TUMPAT 7 Mei – Ibu hamil yang terbunuh dalam kejadian ragut di Kampung Padang Raja, Jalan Melor-Ketereh, Kota Bharu semalam, tidak menyimpan wang yang banyak di dalam begnya - hanya dompet usang berisi RM2.

Apa yang menyedihkan ialah wanita malang itu, Saripah Mohd. Noor, 34, berhasrat untuk menggunakan wang tersebut yang dipinjam daripada saudaranya bagi membeli makanan ringan buat anak-anaknya.

Malangnya, beg tangan yang disandang mangsa semasa menunggang motosikal bersendirian sejauh 60 kilometer dari rumah ibunya di Kampung Kok Bedullah di sini ke rumahnya di Kampung Jel, Repek, Bachok menjadi sasaran peragut sehingga mengakibatkan dia terbunuh.

Menurut ibu mangsa, Hashimah Hussin, 54, allahyarham sebelum itu meminjam wang RM5 daripada seorang menantunya untuk pulang ke rumah bagi mengambil salah seorang daripada tiga anaknya yang ditinggalkan bersama suami.

“Dia (Saripah) langsung tak ada duit, dia minta dengan makcik tetapi makcik juga tak berduit. Dia pinjam RM5 dengan adik iparnya untuk mengisi minyak motosikal.

“Kemudian dia ke kedai untuk mengisi minyak RM3 dan bakinya RM2 lagi untuk dibelanja bagi menggembirakan anak-anaknya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Kok Bedullah hari ini.