Friday, February 27, 2009

kinokuniya... satu permulaan..

sape penah dengar kinokuniya?? atau tergeliat lidah tersebut kinokuya @ kikunya.. cess!! aku penah dgr org ckp cmtuh.. ermm.. kinokuniya.. the one and only kat malaysia ni terletak di level 4 KLCC.. tapi bukan gedung buku paling besar kat Malaysia ni.. MPH yg paling besar tau!!

the most interesting fact is.. Kinokuniya mempunyai selection dan jumlah tajuk buku yg paling banyak kalo nak dibandingkan seterunya iaitu MPH, Borders dan Popular yg gah je dgn keluasan gedung buku diorg.. sebut jer buku ape yg terdapat di pasaran.. Kinokuniya akan dptkan dulu untuk para pelanggannya.. esp buku2 new arrivals.. dan pelanggan pun boleh jd org yg pertama untuk memiliki buku yg dihajati..

kdg2 rindu plak suasana kat kino nih.. riuh rendah serta sesak cm pasar malam.. ermm.. kedai buku ada suasana cmtu ke??.. try la g borders ke mph.. nampak org melepak..tempat sunyi.. org pun cm ada tak ada jer kan.. dh cm library la plak.. disebabkan tu la.. ramai org ckp kino ni kedekut sediakan kerusi?? meh cni aku nak ckp.. kinokuniya ni kedai buku.. bukan library.. tp itu la tabiat org malaysia.. sekurang2nya Kino dpt ubah sket mentaliti diorg ni.. nak baca free.. beli tak nak.. di alih bahasakan sbg.. kalo nak blanja dating senang jer duit kuar tapi NAK MEMBELI ILMU SGT KEDEKOT hokey!! ramai customer yg sedar... diorg beli.. then balik, baca kat ruma atau dimana2 yg diorg selesa.. dan kino ni x le kedekut.. sape2 yg rajin turun ke KINO.. every months mmg ada byk buku yg diorg bagi diskaun untuk pelanggan.. 

pesal pe keja kat KINOKUNIYA ni best?? erm.. best sgt ke?? try la tanya sape2 yg penah keja sana.. sure diorg ckp sgt2 best.. tp bg aku.. sape yg nak mula kerja.. kat situ la tempat yg best nak amik pengalaman kerja.. 2-3 tahun pun ok.. 
1st.. best sbb leh beli buku dpt diskaun
2nd  best sbb makan kat foodcourt pun dpt diskaun.. hehe..
3rd best sbb buku berada dimana2 sahaja.. macam2 buku leh baca.. leh tgk.. leh sentuh.. kdg2 bau buku tu pun leh jd sebab..
4th the ppl that colorize the bookstore.. the staffs.. ramai kengkawan yg best yg kita dpt jumpe kat kino nih.. dan diorg x lokek nak berkongsi ilmu..
5th.. as the staff.. kita byk freedom untuk order ape saja jenis buku yg teringin yg kita bwk masuk.. you name it, you got it (terms and condition applied)
6th.. gaji.. ermm.. keja seminggu lima hari jer.. cuti dua hari.. dan job bukan susah pun.. main2 ngan buku.. campur2 ngan elaun itu ini.. mau cecah 1900.. ok la tuh kan.. x guna kederat sgt pun.. yg penting keja x membebankan..

aku plak terpaksa meninggalkan KINO sbb aku dh penat jaga BUKU.. dan aku cari peluang yg lain serta kerja yg lebih mencabar.. skrg ni.. aku keja jaga AIRPORT plak.. lagi banyak yg nak kena jaga tu.. btw.. aku bersyukur padanya.. empat tahun kerja kat Kino byk mengajar dan pertemukan aku ngan ramai org.. and still aku masih contact ngan diorg.. sbb nak beli buku dpt diskaun!! hikhik... sape2 nak cari buku.. leh aa tanya aku lagi..

aku nak namakan org yg penah aku kerja sepanjang kat kino..
Lai Wah
Wendy
K.ashila
K.husna
Yati
Hanim
Madihah
Siti Bahyah
Zaini
Shashi
Liu
Allan
Jet Yau
Ekram
Elley
Hana
Mazian
Shereena
Shamir
Arthur
Kong
Abby Wong
Abbie Hiu
Gerard
Izhar
Izadira
Yat Chan
Emma
Nai
Zahirah
Eika
Zalina 
ramai lagi yg malas aku nak tulis...!!

Wednesday, February 25, 2009

pertama.. kedua.. ketiga..

entry flash back.. ringkasan dr entry ori yg sgt panjang berjela.. 

ms a.. jd jd mrs dh.. ermm..  cinta jarak jauh kek dah nya.. x de alasan sbnrnya aku tinggal kan dia.. bkn sbb aku ada org ketiga.. cuma.. aku yg sendiri cari pasal.. aku jeles org len lain cinta dekat2 dpn mata.. so.. aku membizikan diri ngan kwn2 dekat jer.. join projek sana sini.. dia aku abaikan.. erm.. skg ni dia dh bahagia.. alhamdulillah..

ms a jugak.. perkenalan yg sgt singkat.. ntah apsal aku rasa kurang serasi.. huh.. aku demand la plak.. sbb sikap dia sgt mendesak tiap kali bertemu.. rimas aku di watnye.. so.. bye2 yer.. yg ni sgt kejam!!.. ntah mana dia g.. last aku tau dia keja kat jb!!

ms z.. kisah sgt complecated.. aku pendekkan citer.. agak lama gak kami berhubungan.. aku ketahui x-rumet aku lebih meminati dia.. kisah cinta bersegi la nih.. so.. let go to him.. he deserved to get her than me.. skali lagi aku tinggalkan bg ruang pd  xrumet.. 

~ kdg2 aku berserah ajer pada Dia agar jodoh aku kali ni berkekalan.. doa2kan kali ni kekal yer.. jijah.. thanks sbb bg nasihat berguna!!

Friday, February 13, 2009

untuk anak-anak buah pak ngah...

erm.. ntah apesal lately aku ni terhapal la plak lagu tema citer wonderpets.. ni gara2 aku melayan cite ni ngan anak2 buah kat uma kazen aku ngan uma aku sendiri ngan bebi2 yg mak aku jaga..
last2 smpi skrg terngiang2 kat telinga ni.. bebi2 ni pun menghapalkan lagu ni walaupun mulut ntah ape yg menceceh!! seronot tgk kelatah diorg nih.. yang best bile tgk diaorg jerit.. "pe an tenting.. eje ama!!" 

ni hah.. kepada2 peminat2 wonder pets..~ esp jijah!! lirik u dihafal ketika mengajar anak2 murid ko!! APE YG PENTING?? KERJA SAMA!!

Keratan Lagu Versi Melayu

Linny: “Apa yang penting??”
Tuck and Ming-Ming or All: “Kerjasama!”
Linny: “Apa yang penting?”
Tuck and Ming-Ming or All: “Kerjasama!”

All: “Wonder Pets! Wonder Pets! kami datang, membantu haiwan yang dalam kesusahan!”
Ming-Ming: “Kami tak besar,”
Tuck: “Dan kami tak kuat,”
All: “
Bila Bekerjasama semua jadi mudah. Go, Wonder Pets! Yay!”

Download lagu wonder pets di sini [KLIK]


Friday, February 06, 2009

bila tau ada gerhana matahari


erm.. entry lama ni.. lmbt letak pic.. korang tau kan few week back ada berlaku gerhana matahari kan.. kat area malaysia esp bahagian selatan semenanjung hanya nampak gerhana dlm bentuk separa cincin kerana kedudukan gerhana agak ke selatan..
masa hari kejadian aku dtg keja awal semata2 nak tgk gerhana kat KLIA.. sbb nya kalo kat uma aku ni.. x de tpt nk tgk.. uma flet meh.. lgpun viewhar dia pun cantik!!
so..

bila tau ada gerhana matahari.. aku selongkar disket box u dptkan disket u filter pemandangan gerhana matahari..

bila tau ada gerhana matahari.. satu airside opis kuar tgk gerhana.. pilot airasia pun pelik tgk perangai ktorg..


bila tau ada gerhana matahari.. mcm2 fesyen tgk gerhana matahari.. gaya nak g bersukan.. gaya bebas..  gaya gayah pun ader..


bila tau ada gerhana matahari.. en mail.. cmni rupenye dia tgk gerhana eik.. miahaha..


bila tau ada gerhana matahari.. semua disket yg lama2 kena selongkar.. haaa.. baru tau gune nye disket 3 inci tu yer!!


bila tau ada gerhana matahari.. aku cm besa la.. dtg awal kejer.. hikhik..

n bile tau ada gerhana matahari.. x reti2 nak wat solat sunat gerhana ke hah??

Sunday, February 01, 2009

pembakaran terbuka di hari minggu..



ermm.. mmah.. hikhik.. kalo dh kaki bbq nak wat cmne kan.. pantang je masa senggang.. perut plak ngidam.. dapo arang tu pun lama x berasap.. so ape lagi.. its BBQ time..!! so.. layan ajer la ape yg aku bakar2.. scene makan x de sbb sibuk mengisi perut!! miahaha...

bc berita panas dlu!! ngeh ngeh ngeh..
bakal mangsa kebakaran
hekhek.. ni wajib jd mangsa kebakaran
cukup spesis utama makanan laut jd mangsa kebakaran kali ni..
mangsa kebakaran yg terkawal
saksi utama kebakaran terbuka
perancang @ suspek yg membuat pembakaran terbuka






Balanced sheet of life

i've recieved an email frm a collogue.. i've read it.. ermm.. let's share!!

BALANCE SHEET OF LIFE

The happiness of life is made of little things - a smile, a hug,a moment of shared laughter - its not the wealth you amass but what you give to others & the lives you touch that you take with you for eternity!


                     []

 

Our Birth is our Opening Balance! 

Our Death is our Closing Balance! 

Our Prejudiced Views are our Liabilities 

Our Creative Ideas are our Assets 

Heart is our Current Asset 

Soul is our Fixed Asset 

Brain is our Fixed Deposit 

Thinking is our Current Account 

Achievements are our Capital 

Character & Morals, our Stock-in-Trade 

Friends are our General Reserves 

Values & Behaviour are our Goodwill 

Patience is our Interest Earned 

Love is our Dividend 

Children are our Bonus Issues 

Education is Brands / Patents 

Knowledge is our Investment 

Experience is our Premium Account 

The Aim is to Tally the Balance Sheet Accurately. 

The Goal is to get the Best Presented Accounts Award.

Some very Good and Very bad things ... 

The most destructive habit.......................Worry 

The greatest Joy................................Giving 

The greatest loss.................Loss of self-respect 

The most satisfying work...............Helping others 

The ugliest personality trait.............Selfishness 

The most endangered species..........Dedicated leaders 

Our greatest natural resource...............Our youth 

The greatest 'shot in the arm'..........Encouragement 

The greatest problem to overcome..................Fear 

The most effective sleeping pill........Peace of mind 

The most crippling failure disease.............Excuses 

The most powerful force in life..................Love 

The most dangerous pariah...................A gossiper 

The world's most i ncredible computer........The brain 

The worst thing to be without................... Hope 

The deadliest weapon........................The tongue 

The two most power-filled words................'I Can' 

The greatest asset...............................Faith 

The most worthless emotion...................Self-pity 

The most beautiful attire......................SMILE! 

The most prized possession................Integrity 

The most powerful channel of communication.....Prayer 

The most contagious spirit.................Enthusiasm 

The most important thing in life..................GOD