Thursday, January 29, 2009

Who Wants To Be A Millionaire

Masa sekolah dulu2 mesti ada soklan ni.. kalo anda jadi jutawan ape yg mula2 sekali nk wat?? so time tu mcm2 la yg terlintas.. nak beli evo@keta besar la.. nak uma banglo besar la.. pendek kata semua yg besar2 jer.. huh.. cm lagu la plak.. yg last skali mesti nak anto mak abah g haji ke umrah.. chett.. hikhik.. terpulang la kan cmne kita nak belanja duit tu.. duit kita kan..

tp agak2 kan cmne kita leh jd jutawan?? sbb kita keja keras? kita putar belit? atau mmg takdir kita jd jutawan? sape tau cite Slumdog Millionaire? cite ni byk menang award antarabangsa.. filem ni diadaptasi dr buku yg bertajuk Q and A : Slumdog Millionaire oleh Swarup Vikas yg mana keja betul dia seorg diplomat. Menulis ni keja suka2 dia waktu senggang. So director Danny Boyle, co-dir loveleen tandan dan tukang tulis, simon beaufoy bersama2 menggoreng citer ni untuk dilayar perak kan..



cite ni pasal. jamal malik bkn jamal patongko.. dlm sessi investigation antara budak yg membesar dijalanan si jamal ni ngan inspektor shahab.. cmne dia leh jwb soklan2 dlm games Who Want To Be A Millionaire kacang gile.. so polis ni pun ngan pemikiran prejudisnya cmne la budak jalanan leh jwb soklan yg bernilai berjuta2.. rupeee.. so setiap soklan yg ditanya dlm games tu.. diciterkan balik secara sinis dek budak Jamal ni kat insp. shahab ni.. setiap soklan yg ditanya ada kaitan ngan kisah kehidupan silam Jamal ni.. sampaikan mencetuskan fenomena seluruh mumbai yg menantikan kejayaan Jamal sbg org kaya baru.. persoalan yg timbul.. adakah dia jd kaya kerana nasib atau kebetulan??

aku bagi rating citer ni 4 out of 5... jalinan jalan citer yg menarik.. kaler2 ranggoli yg tak lari dari stereotype filem2 bollywood.. yg plng best.. cinematografi yg sgt cantik.. dan x de hero2 yg badan2 sasa dan ganas2.. cukup la si jamal yg kuwus keding tp kehidupan masa lampau dia yg jd petunjuk dia u lalui kehidipan harian.. dan of course awek dia agak cumel serta perut yg tak berlemak2.. hikhik.. kalo korang nk tgk citer ni.. download la dr internet.. sbb aku buat benda yg sama.. DVD dan VCD tataw plak dh leh jumpe ke lom..

ermm.. kalo aku jd jutawan?? nak berangan jap eik..
1.aku nak beli tanah sebidang pastu wat dusun.. buat uma tgh2 dusun tu..
2.cm besa la.. laburkan la u masa depan
3.kot parent aku nak g umrah.. sponsor la..
4.amal jariah itu haruss
5.lain2 x pikir lagi sbb berangan jer kan..

Saturday, January 24, 2009

mari menolong bangsa sendiri

salam

aku saje amik tajuk ni sbb aku bc online chatting kat blog bestfren aku mmah aka Viruspadu, salah sorang pengomen dia seakan2 x nak membantu org berniaga.. esp bangsa kita sendiri, bangsa Melayu.. lom rasa dh ckp x sedap..  CILAKAK TUL!!

aku cite dlm skop yg kecik jer.. x perlu kita nk kondem produk2 bangsa kita sendiri.. bersih dan HALAL nya sudah tentu.. lg pun dia berniaga sesuatu yg kdg2 kita x mampu nak wat.. sbb kekangan masa dan tenaga..  mampu ke kita yg kerja ni penat balik dr keja nak menguli tepung dan nak wat kelim karipap?  yg kita beli kat pasar mlm atau tepi2 jalan tu kdg2 x puaskan hati kita.. karipap yg best dimakan adalah yg masih panas.. kdg2 MAHAL x kena ngan rasa atau bentuk.. 

satu lagi kalo nak komen biar kena pada skop home bisnes ni.. bisnes ni kecilan2 jer.. nak amik sijil halal x berbaloi rasanya.. nak amik ISO? susah la mau ckp..
 
pasal HALAL dan kebersihan.. aku yakin pengusaha kecil2 sememangnya tidak berkompromi ngan isu ini.. org nak mula berniaga.. ini adalah antara subjek amat mereka teliti selain menghasilkan produk yg bermutu dan berkualiti.. 

membantu pengusaha kecil2 ni esp dr bangsa kita sendiri amat2 la kita perlukan.. kita perlu sokong dengan komen2 yg membina.. mereka ni memberikan kita banyak pilihan untuk berbelanja.. seharusnya kita rasa bangga ada org yg sanggup bersengkang mata nak uli tepung nak wat pai atau karipap dn jual ngan harga yg munasabah pada kita.. so.. win-win situation!!


ps: biar MAHAL asal sedap..yg penting HALAL!!

Tuesday, January 20, 2009

azam tahun baru?

kalo org tanya.. pe azam taun baru aku?? salah satu yg aku listkan.. nak kuwus.. miehaha.. dh 6-7 taun kot benda yg sama dok aku ulang.. kot kalo aku wat sungguh2.. dlm 7 tahun ni comfem aku sgt2 kurus melidi.. KARANGG org ckp aku isap dadah la plak.. !!
sbnrnye bkn nak kuwus.. dlm ertikata sbnr mencapai berat badan yg sesuai nga ketinggian aku skrg ni.. lagi satu nak maintain fit sentiasa.. wat masa ni kalo soh main badminton.. 4-5 game leh aku main sekali.. kalo g cycling plak.. aku leh cycling dlm 35-40 km dlm sejam.. kalo tdo.. pas subuh smpi kol 4 x de hal nyer.. hikhik.. a.lang x leh chelen nih!!
tp kan kalo pikior balik kan.. sbb pe aku x bape nak loss weight.. sbb aku ni kaki makan.. pantang ada tpt makan yg best aku g lawat.. so xde masa la nak diet.. huh!! janji aku hepi!! dh2.. sket2 jer aku membebel pasal plan aku nak kuwus yg dh nak masuk taun ke 8!! aku nk siapkan checklist sweeping yg baru u puan bos!! krg dia banned aku plak dr berblog!! mmah.. tlg PA mu ini!!

p/s.. cuma sorg je kawan aku yg aku tgk kuwus jap.. pastu membesar..hikhik ~ ko tau x sape jijah??

Sunday, January 18, 2009

AJL punye pasal..

AJL punye pasal.. aku malas nak cas hp kat uma.. naik bas td nk ke KLIA dgn batt nyawa2 ikan..sbb nak cas kat opis kekdahnye..

AJL punye pasal.. ntah ape punya hangin aku g keja ensem giler berkemeja lengan panjang.. slalu kalo shif mlm aku akan pakai t-shirt kolar atau kemeja lengan pendek..

AJL punye pasal.. hp yg dh nyawa2 ikan tu aku lenjan u dgr radio hot.fm dr kl sentral smpi ke klia so x miss AJL..

AJL punye pasal.. tv kat opis ni yg asik2 hilang siaran bila kapal terbang lalu nak ke landasan buat aku rasa cm nak hempas ke lantai..

AJL punye pasal.. aku dpt tau siaran TV3 slalu hilang sbb kapal terbang lintas kat belakang opis aku ni lalu mengganggu signal astro ktorg..

AJL punya pasal.. aku hampir2 wat keputusan nak wat NOTAM.. nak tutup taxiway H belakang opis aku ni sepanjang AJL punye siaran.. buleh kan?? hikhik!!

AJL punye pasal.. sblm aku nak tulis NOTAM.. aku g putar2 nat kat belakang astro tu.. cess longgar rupenye.. sbb tu la siaran tv3 asik ilang kalo kapal terbang melintas kat belakang.. akhirnya siaran terang dan jelas.. tp skali skala terganggu gak la.. tp x cam sblm ni.. kalo lalu jer mesti ilang...

AJL punye pasal.. TV kat opis aku.. sebaik jer abis AJL abis siaran.. dia ROSAK!! miahahahaha..

AJL punye pasal.. aku terlepas nak tgk TUN MAHATHIR berlepas ke LOndon mlm td..

AJL punye pasal.. aku wat report lambat sket..

AJL punye pasal.. jd tajuk en3 aku mlm ni.. hikhik..

salam!!

Tuesday, January 13, 2009

cikgu cekgi..

memula aku nak wish kat kawan2 seperjuangan aku yg menceburi kerjaya perguruan.. selamat kembali ke sekolah dan ajarlah anak2 bangsa kita penuh keikhlasan serta sepenuh hati..
antara mereka ialah...

ahmad jafry
nurul husna@ellen
pojie tasuki
anas harun
azliyada
zamzarina
ammar
along mokhani
sumarddy
rahaida
shuk ketuk
bob ipoh
afzanizam
aserul
azuyaria
putaq
ermm.. ramai la..

12 hb jan 2009.. 
tahniah pada k.ijan yg aku anta kat lcct ahad sebelum tu sbb dia dpt tawaran KPLI kat inanam sabah.. dia dpt mengajar kursus pendidikan khas.. sesuai ngan pengalaman 5 taun akak kat HUKM tu.. huh jd org sabah la pas setaun karang!! kim salam kat mak ngan adik ek.. hikhik..

x collegue kinokunya.. zalina.. at last dia diterima gak masuk ke KPLI di IPDA.. kat Jitra tuu.. katanya dpt kursus jd ustazah.. huh.. to ke idak.. harap2 ko berjaya la dgn pilihan ko..

dan pg smlm aku temani kawan baik aku.. ahmad azuan.. yg dlm darahnya mengalir darah cikgu.. warisi dr arwah ayahnya.. biar pun dia ada ckp kat aku.. dia x minat mengajar.. tp.. disebabkan desakan kehidupan yg membuat kan dia terpaksa membuka hati untuk masuk ke KPLI.. tambahan plak kena berjauhan ngan wife dan dua org puterinya nun jauh kat johor tu.. dan dia kat KL.. kat institut perguruan bahasa kat lembah pantai.. hikhik.. nasib ko la wan.. agak2 'tangki penuh' ko kena balik jb slalu la!! miahaha!!

disebalik ape yg dia ucapkan tu.. aku terpikir sejenak.. adakah kerjaya sbg guru ni sebagai full stop dlm kehidupan kita dlm memilih kerjaya.. ??
aku mmg admit yg kerjaya sebagai guru ni yg utamanya amat secure.. tambahan lagi ianya satu kerjaya yg amat mulia.. mana taknya.. tetiap hari ada org doakan kesejahteraan kita.. ~ ucap selamat dari anak2 murid kita.. mana ada kerja lain cmtu.. org nak doakan kesejahteraan kita tetiap hari??

bg aku.. ianya merupakan satu langkah selamat dlm merancang masa depan seseorg itu.. cuma kerjaya cikgu ni.. tanggungjawabnya sgt berat untuk aku tanggung kalo aku jd seorg cikgu.. kejayaan anak2 murid kita bergantung daya usaha kita cmne nak membentuk seseorg itu menjadi yg berilmu.. tambahan lagi zaman skrg bebudaknya yg sgt berinfo serta multi-media yg terdedah kepada mcm2 maklumat yg baik mahupun yg x elok.. tu lom lagi faktor2 ibu bapa yg sgt2 'prihatin' ngan anak2 mereka.. dan faktor utama sbb pe aku x nak jd ialah.. aku ni bad tamper.. kata ayah aku.. mg x sesuai jd cikgu.. sehubungan dgn itu mmg aku x suka jd cikgu.. takut aku senang2 sepak2 anak org.. hikhik.. btw.. sudah tertulis mungkin mmg kehidupan aku bukan sebagai seorg cikgu.. cuma kdg2 aku pikirkan.. bgs gak kalo ada mini cikgu kan??

er.. mmah.. takyah la jd cikgu.. ko best jd lecturer!! lecturer pink gitu!!!

Sunday, January 04, 2009

sori maaa...

hekhek.. 

mlm ahad  br ni pas makan mlm aku ckp kat mak jgn bsh pinggan.. biarkan aku yg basuh semua.. hikhik.. nak tunjuk rajin la kekdahnye.. sbb kdg2 mmg ske kemas2 dapur waktu mlm2(sila percaya akan kerajinan aku ni yer).. ye la.. time aku ngemas mlm2 byk la brg2 yg aku write-offkan.. sambil2 membebel sorg2 tgh2 mlm.. nak dipendekkan citer.. aku TERRRRtdo awal.. penat beb.. aku keja shif mlm sblm tu.. esok siangnya(ari sabtu) seharian aku x leh tdo sbb layan tgk tv wpn pg tu hujan renyai2(waktu mmg sesuai tido.. kan ija kan??)

pg tu aku terjaga trus g dapur tgk sinki dpur.. huh.. dh clear.. durhaka punye anak..  aisey!! aku panggil2 mak aku(aku x jerit2 sbb uma aku kecik jer).. dia x nyahut.. huhuhu.. adakah mak aku merajuk dn melarikan diri ke batu belah batu bertangkup ke?? adoiyaiii!! mmg rasa nyesal pun ade gak.. hampes laaa.. skali ayah aku yg siap2 nak g ngeteh ngan kawan2 dia bg tau mak aku g pasar cr lauk2 u minggu nie.. huh.. logo den!!

so.. nak menyedapkan hati dan nak menebus balik kelupaan aku smlm kat mak aku.. aku watkan sarapan.. ada nasik lebihan semalam.. so.. menu pertama aku siapkan ialah.. belacan fried rice with anchovies, long beans and ginger aka nasik goreng belacan berhalia.. ble siap masak.. mak aku balik dr pasar.. dia soh plak goreng kway teow yg dia beli kat pasar sambil membebel kat aku ikan sgt mahal dan x de org jual ayam kat pasar.. maka berasap lagi dapur uma aku.. hasilnya..muddy fried kway teow with prawn, fish cake and half-cook tauge & kuchai aka kway teow goreng basah!!    


ikut pusingan arah jam: kuih putu kacang ijau, belacan fried rice with anchovies, long beans and ginger aka nasik goreng belacan berhalia, ikan kering yg rangup, pinggan kosong dan muddy fried kway teow with prawn, fish cake and half-cook tauge & kuchai aka kway teow goreng basah.

errkk.. tu la caranya aku amik ati mak aku.. hikhik.. ampunn!! len kali aku x wat lagi... hikhik...

Friday, January 02, 2009

mood nu yer lagi kan??

err.. dh msk hari ke tiga..

salam sejahtera ke atas kamu umat Maha Pencipta...

aku agak lewat nak wish sbb lately sgt2 bz menguruskan bdn aku... hikhik.. bukan sahaja nak kurus.. tetapi membajet2 u shopping akhir2 tahun.. memplan vacation aku u taun depan.. dan membuat short list bakal awek aku taun dpn!!(sgt2 cilaka nyer lelaki.. miahaha.. sajer jer)

so kesempatan ini... aku nak wish salam tahun baru 1430 Hijrah dan juga selamat tahun baru 2009 Selepas Masihi kepada semua kengkawan yg selalu jenguk2 blog aku ni.. thanx..

semoga ape yg jadi tahun lepas akan kita jadikan pedoman serta petunjuk kepada masa depan kita... ringkas jer dr aku...

impian aku taun nih... aku nak ramaikan kwn2 blog aku!! Salam Perkenalan!!