Wednesday, July 23, 2008

Barry Manilow - I Can’t Smile Without You

Barry Manilow - I Can’t Smile Without You

You know I can’t smile without you
I can’t smile without you
I can’t laugh and I can’t sing
I’m finding it hard to do anything
You see I feel sad when you’re sad
I feel glad when you’re glad
If you only knew what I’m going through
I just can’t smile without you

You came along just like a song
And brightened my day
Who would have believed that you were part of a dream
Now it all seems light years away

And now you know I can’t smile without you
I can’t smile without you
I can’t laugh and I can’t sing
I’m finding it hard to do anything
You see I feel sad when you’re sad
I feel glad when you’re glad
If you only knew what I’m going through
I just can’t smile

Now some people say happiness takes so very long to find
Well, I’m finding it hard leaving your love behind me

And you see I can’t smile without you
I can’t smile without you
I can’t laugh and I can’t sing
I’m finding it hard to do anything
You see I feel glad when you’re glad
I feel sad when you’re sad
If you only knew what I’m going through
I just can’t smile without you


DOWNLOAD HERE!!

Tuesday, July 08, 2008

training...

adakah training ni akan membuatkan aku kurus?? miahaha... malang sekali tidak.. dgn modulnye yg diselang seli 4 kali waktu makan.. nampaknya bertambah gumuk la aku balik.. namun aku tetap focus terhadap modul2 yg diberikan.. opss.. bkn training untuk fitness ke hepe.. training yg related ngan keja aku laaa...
ermm.. ari ni aku ada training kat MATC.. training Basic Airport Operations.. aku igt sehari jer.. sbb yg semlmnyer di cancel sbb trainer@dept manager sakit gigi.. rupenya sebahagian dr modul 3 hari training yg dh mula ari jumaat tu.. act, training tu diorg buat untuk geng2 operation dr New Delhi Airport.. so diorg selit la aku ngan dua org lagi ops exec.. k.zai ngan shikin.. kononnye untuk module annexe 14 jer.. tp sebabkan kena join dr pg.. ktorg masuk la ngan modul lain2.. pg2 dh dgr puan zack.. head of manager@bos besar.. bercerita pasal SMS.. safety management system.. ermm.. bg aku rugi x join dr awl2.. tp nak wat cmne.. cuma aku dh ada semua modul tu.. kalo dpt menyelit dlm training tu kira advantage laa.. dpt sijil.. dan makan!!
td sblm balik.. puan zack soh kitorg join plak intermiediate training plak sok.. huh.. dh la miss 3 ari nyer basic training trus g intermiediate.. hadoiii laaa.. takpe2.. pergi ajer la.. join lagi ngan geng2 new delhi tu.. satu kelas ngan diorg teringat mcm duduk dlm kelas english cm cite mind your english zaman kita kecik2 dlu.. lu pikir la sendri...

Sunday, July 06, 2008

kesian...

td aku tgk berita pasal pekerja2 kilang niko kat penang yang diberhentikan keja atas alasan pihak pengurusan terpaksa memberhentikan operasi kerana tidak lagi mampu untuk menanggung kos operasi harian.
kes satu..
ibu tunggal yg menanggung anak2 yg masih sekolah dan ada anaknya yg masih lagi kecil juga ada yg mengidapi penyakit.. malah dia juga disyaki menghidapi sakit jantung..
kes 2
ibu tunggal yang terpaksa menanggung anak2 nya yg masih sekolah dan ada anaknya terpaksa berhenti skola...
kes 3
ibu tunggal.. tiada kerja.. tp sape yg nak tanggung perbelanjaan harian.. hutang piutang pinjaman rumah dan kenderaan..

persamaan mereka..
- ibu2 tunggal
- pendapatan bekerja dikilang ~ basic hanya RM 400
- sudah berumur..

masalah mereka..
- hilang pendapatan
-tidak ada tempat bergantung untuk meneruskan hidup
- tiada kilang yg mahu mengambil mereka bekerja atas faktor umur..

aku rasa kesian atas kejadian ini.. SBNRNYA ADA byk faktor2 makro serta micro serta analogi2 yg relevan yg boleh menjawab persoalan ini..
1. menyebabkan syarikat mereka terpaksa menutup operasi ~ ie... faktor2 ekonomi setempat, faktor politik tempatan dll...
2. kepada siapa pekerja2 ini hendak mengadu? menjadi miskin di tanah kelahiran sendiri.. yg miskin.. menjadi miskin tegar.. mana perginya pemimpin2 rakyat yg katanya boleh membantu mereka ini.. adakah mereka ini hanya 3 org dr 21 juta rakyat malaysia..hanya bilis...adakah perlu menunggu wakil rakyat yg menang saja yg trn membantu.. yg kalah hanya menunding jari pada wakil rakyat yg baru.. "aha.. itu kerja ko la!! " kenapa terpaksa menagih kerja di syarikat lain..

dari semua diatas.. aku cuma memikirkan.. kalo aku pun sblm2 ni x stabil lagi mengubah cara hidup kesan dr ekonomi yg dulu.. kini.. terpaksa mengubah lg cara hidup.. tp nak ubah cmne lagi.. dr takkan nak makan dr 3 kali sehari ke 1 kali sehari? atau.. kalo dulu beli milo 2kg untuk sebulan.. kini sbb alasan nak berjimat.. beli jer milo 500 gram jer.. minum pun skali skala.. ermm.. kena catu itu.. catu ini.. sampaikan nanti.. mungkin.. tokei milo pun rasa rugi buat milo.. sbb org catu beli milo.. kos operasi nak keluarkan milo melebihi pulangan jual milo.. tutup lagi kilang.. ntah la..
aku bukan rasa x syukur.. tp rasa kesian pada org yg taraf idupnya lg rendah dr aku.. aku percaya.. mereka ini mewakili populasi yg paling@sangat ramai lebih dr 60% rakyat malaysia.. bygkan.. sorg bapa.. dia saja yg bekerja menyara anak2 yg masih kecil dan bersekolah.. nak bg makan.. sekolahkan anak.. blanja bahan2 asas.. hutang loan uma.. aku yakin dgn situasi sekarang.. bapa ini amat tertekan seperti mana yg aku rasa.. mybe lebih.. maka nanti.. ada la anak2 dia yg terpaksa benti blaja.. sbb kena gak cr duit nk bantu keluarga.. itu bukan OKU.. ibu tunggal.. berapa la sgt gaji mereka2 ini..
aku bukan nak kondem kerajaan.. mungkin diorg ada formulasi untuk mengatasi masalah ini.. cuma formulasi itu tak kena dgn situasi sekarang.. rakyat dihimpit di kiri dan kanan, atas dan bawah.. mungkin masa2 sekarang.. keperluan rakyat perlu diutamakan.. pelan pembangunan masa panjang.. i.e. projek2 bernilai tinggi dan bersifat jangka panjang~ koridor2.. mungkin boleh tangguh dulu dlm tempoh2 genting ini.. buat semula asas kepada pembangunan negara dan rakyat.. sbbnya.. asas yg kukuh yg ditinggalkan oleh pemimpin dulu tak lagi mampu nak tanggung pembangunan2 mega yg bermacam2.. asas itu perlu diperkukuhkan lagi untuk satu jangka masa sebelum pembangunan mega yg dirancang oleh pemimpin baru ini dpt diteruskan..
kita... sbg rakyat.. yg memberikan mandat.. telah memberi harapan.. dan sentiasa berharap pulangan yg baik pada kita..
kesian la pada kami... kita.. saya.. kitaorg!!

Wednesday, July 02, 2008

ada ke time?

ermm..

aku kuar dr uma smlm kol 6/30 pg.. sbb nak bajet2 masa sampai ke klia.. agak2 sejam gak la.. sepanjang perjalanan tu kl ujan.. keta aku plak uzur.. aircond ada leaking.. so x rasa sejuk.. agak berwap gak la.. luckily.. kat area2 sg besi dh x ujan.. aku guna hiway kl-pjaya untuk ke klia..
akhirnya aku smpi kol 7.30 pg.. masa aku lapor diri smlm.. aku yg masuk dlu dlm opis tu.. awal sgt wei.. semangat nk keja!! then dlm kol 8 slow2 staff diorg masuk.. erm.. diorg nih mmg peramah abes..
bile abis semua aktiviti melaporkan diri aku di serahkan pada admin airside operation.. haikal (nama dia azmi.. aku x tau pesal diorg panggil haikal) dia bwk aku g sec. klia amik ic untuk wat id kad.. selesai jer kat sana.. trus dia bwk ke bgn airside operation yg terletak kat btul2 tgh aiport klia tu.. antara lcct dan satelite building klia.. ermm.. cm besa aku dibrief pasal work culture kat cni ngan basic pasal airside operation kat klia nih.. so aku kenal2 ngan org2 kat cni.. ermm.. kebykan exec muda2.. dh senior exec aku.. umo br 28!! huh.. hebat tol dia.. dn operation officer semua kat cni ramai yg dh berumur... ape2 hal.. diorg ni mmg sempoi habis..
kemuncak 1 day aku keja.. aku ikut senior exec aku tu g jumpe department manager kat amc building.. skali diorg kena attend meeting ngan GM.. dgn aku skali diorg angkut..
best gak la rasa pengalaman meeting ngan GM nih.. cam besa aaa bile dh nak abis meeting.. dia wat round tanya any question kan.. so bile turn aku.. HR manager bg tau kat dia.. aku staff baru..
yg aku rasa semangat bila dia ckp.. "welcome to the club!!" terharu.. dn rasa tak sabar nak keja!!!
melihatkan awl2 ni aku byk kena mentelaah serta melihat ape yg diorg kat airside operation ni buat.. aku rasa.. mybe.. aku kureng menghapdet blog aku nih.. ermm.. hikhik.. kan aku ckp.. aku menulis bila aku rajin jer.. hikhik.. ape2hal.. wishin' you'll thnk for ya support dan semoga bergembira hendaknya... makan pizza tu.. ajak2 la aku yer..