Saturday, June 28, 2008

terpikir sejenak...

idup aku dr kecik sampai besar nih ada berkait ngan perkhidmatan udara... ayah aku..skrg dh retired dr Tentera Udara Diraja Malaysia.. so dulu bila ayahnya dh keja kat situ.. maka kitorg duduk pun dkt kem tentera.. last skali sblm pndah kat KL nih, ktorg tinggal kat Kg Melayu Subang.. btul2 kat hujung landasan kapal terbang.. tiap ari dpt dgr kapal terbang turun naik.. lg pun aku suka ikut ayah aku g keja dia.. opis dia kat sebelah terminal 3 dan airod.. tp skrg division tu dh ditutup.. dh ditakeover oleh airod..
bila aku masuk uum untuk degree.. aku ditempatkan di Kolej MAS UUM.. semangat Fly High Mas meresap dlm diri aku.. kalo korang nk tau.. kolej MAS ni.. adalah kolej yang pertama sekali dibina didalam UUM... terletak dihujung brdktn pintu utama UUM.. yg best pasal kolej nih.. bilik dia besar sgt2.. dan ramai yg duduk sebilik dua org.. konon kolej bebudak elit!! miahahaha...
dan tak sangka.. rezeki namanya.. langkah aku seterusnya ke MAHB.. biarpun tak terbang diawan biru.. sekurang2nya keja aku ada berkaitnya perkhidmatan udara.. cikgu aku ada cakap.. kalo anaknya bercita2 nak berkerjaya cm ayahnya... harus la 'up' sket dari kerjaya ayahnya.. mmg aku dulu masa kecik2 mmg nak masuk TUDM.. akan tetapi disebabkan masalah "lebihan" bebanan dan aku rabun jauh maka itu tinggal cita2 jer.. namun cita2 itu tetap ada.. mungkin diterjemahkan olehNya pada maksud yg lain.. dan ianya pun dh terjawab.. doakan2 aku berjaya lak kerjaya aku ni pulak..

jawapan penantian itu..

jeng jeng jeng.. mamat itu.. sepanjang perjalanan pulang ke umah dr USJ mlm itu dlm kepalanya penuh persoalan berkenaan surat pos laju itu..

ini lah mamat itu... thundercat hooooooo!!!


ini la surat itu...


bile thundercat jumpe surat nih.. ini la jdnya.. (lakonan semata2.. sbb dh bukak awal2.. :P)

jeng..jeng.. private n confidential?

akhirnya.. alhamdulillah... ini jawapan penantian itu...

maka.. secara dgn ini aku dh menjoinkan diri sebagai ahli keluarga Malaysia Airport Holdings Bhd setelah nam bulan aku tunggu jawapan itu.. bg aku itu impian seorg budak kecil yg pernah tinggal di hujung landasan Lapangan Terbang Antarabangsa Subang (ketika aku masih kecil) sudah termakbul... satu lagi.. kerja yg sudah pasti menjamin akan masa depan aku.. sekaligus aku boleh melangkah setapak lagi untuk ke satu lagi kehidupan... mudah2an... amin.. tq pada semua org.. esp parent aku.. dan kwn2 yg byk memberikan sokongan.. berkat doa kalian..

aku lmbt update psal aku kena nk isi borang diri yg berkeping2 byknya... aku g klinik wat medical check up.. wat akuan sumpah ngan perusuruhjaya sumpah.. ngan anto surat offer ke klia.. dn notis resign 24 jam kat company lama...

Thursday, June 26, 2008

Ic.. Aisee.. ~Tagged by ksydd


muke suci lagi tuu...
peh.. kembali ke zaman muda2.. aku zaman2 belum baligh ni leh diketegorikan dlm muka comel gak laaa.. ngan muke yg amat naive.. innocent.. ic nih aku scan dgn resolusi plg tinggi sblm aku di musnahkan oleh jabatan pendaftaran negara sbb aku upgradekan ke Mycard..ces..aku igt dia shred ic tu.. rupenya gunting belah dua jer.. hampess aaa...
kisah disebalik aku amik Mycard.. aku buat Mycard tu kat JPN di pej. kerajaan Putrajaya yg opis dia kat pej. kastam.. ala opis yg kat ujung bangunan tu.. parcel B x silap aku.. skrg dh ada bangunan sendirikan kat presint 2.. ari tu aku dressing siap berkot dan bertie.. ye la.. nak snap pic kat situ kan.. org ramai... so aku yg supan ni amik no giliran.. so lepak la kat luar tggu no. dipanggil.. tgh2 tunggu.. lalu sorg officer.. dr jauh aku sengih kat dia.. dia sengih kat aku..aku sengih balik.. pastu dia tanya.. nk wat ic ke? yup.. aku jwb.. dia ckp.. laaa.. awat x bgtau awal2.. meh2.. ikut saya.. huhu..
tgh2 prepare nk amik pic.. sempat2 aa sembang..
"awk ni keja opis mana..perbadanan ke" (perbadanan putrajaya)
"err.. ha'ah" (cess aku klentong mamat tu)
"laa.. kitorg baru je bulan lepas buat untuk semua staff diorg"
"haa.. tu la.. sy jer x sempat.." "sbb baru je masuk seminggu"(baikknyer goreng)
"owh.. ye ker.. deparment mana ?"
(aisey.. byk tanya plak dia nih..) "err.. kat.."
tetiba dia mencelah.. "ok cik.. kamera dh ready.. senyum jgn sengih"
1.2.... snap!!
trus aku x smbg jwb soklan tu.. miahahaha.. byk tul kelebihan pakai baju bertie dan berkot nih.. org nampak cm officer.. satu lagi.. x lah beratur tgg no giliran.. miahahaha...
BTW.. sila igt akan birthdate aku yer.. senang jer nak igt.. 7ELEVEN.. ready2 je aaa yer!!

sape2 yg terigin nk reveal muka "suci" ic tu.. dipersila la yer.. trus aku tagged.. esp.. suzi@okq.. sila yer..

Tuesday, June 24, 2008

Penantian itu terjawab...

hadoii aaa.. cm tajuk drama swasta aaa plak.. agak2 korang apesal aku merepet tajuk yg leh dijadikan tajuk drama untuk tayangan hari raya puasa nanti??

arakian maka kisah penantian ini bermula akan bila seorg bdk yg sedang membuka kedainya(ops.. kedai org lain.. dia nie kuli jer) akan terasa nak tgk hpnya.. bukan pe.. jam mamat ni ilang masa smyg kat masjid ari tu.. so nak tgk jam aaa.. agak2 dh cukup masa ke nak bukak kedai kol 11 pg.. maka akan screen hpnya itu ada tertera 2 miss call dr ibunyaaa... adus.. ditepuk dahinya yg berminyak itu lantas beberapa titis peluh terpelanting terkena pada director ahmad nisfu yg kebetulan ada kat tepi tii.. opss..tak.. tak kena.. kena ketis... sipiiiiii jer.. miahahahaa.. weiii!! merepet dh nie.. sori.. diselit satu cite sedey.. hp mamat ni.. penah jd hp paling canggih dizaman kegemilangan nya... akan disebabkan perubahan teknologi begitu pantas.. ianya trus jd xpired.. ntah bp kali jatuh kebawah.. (ada ke jatuh keatas?) merajuk kononya.. trusss x leh vibrate.. x leh rasa geter-geter tiap kali ada mesej atau call... tambahan lagi mamat ni mmg suka silent modekan hpnya... (kalo ada kisian.. kasi aaa luit beli tepon baru)... juga jd kutukan dr kawan2nya juga IBUNYA... punya la susah nak jwb call.. adus.. balik mmg telinga kepanasan sbb pe tak bunyikan hp.. lg tensen.. time hp tu ntah kat mana2.. time nak cari tu.. harussss ada aktiviti mengemas diadakan!! ops... STOP!! continue..
err.. kat mana ek kita sekarang.. gombak ek.. td dh jln lurus.. pastu dpn ada simpang... masuk ikut kiri.. nampak satu kedai tomyam belah kanan tu.. pas kedai tu.. IKUT SUKA ATII koranggg aaaa!!! miahahaha...
ishh... merepet betul2 nih.. ades... jap2 aku nak bc balik kat mana aku stop pasalhp tu.. jap ekk... jom tgk sesama kat mana?
...
...
...
aha.. maka sepantas cipan melintas garisan zebra mamat ni yg tetiba berduka nestapa call ibunya dirumah tanya.. ibu.. ibu tepon sbb batuk x elok2 lg ke?? miahahaha.. maka ibunya bebalas jawapan.. ko nak kena lempang.. aku sihat walafiat ni... tak laa.. ni hah.. ada surat.. er.. ko ada utang ngan sape2 ke?? duit bulan2 yg aku sponser soh baya ptptn tu ko ada byr tak? erk... tergagap dibuatnya akan mamat itu.. aiseyyy men... kantoiii!! er.. erkk.. maa... syahadan itu terdgr ibunya itu gelak terkekeh2 kerna berjaya mengelentong anaknya yg comel itu.. hikhik.. tak aaa.. ni hah.. ada posmen.. (mmg aaa posmen yg anto surat kan.. takkan inspektor nyamuk plak) anto pos laju.. ibu tgk.. surat ni dr MAHB... huh? MAHB?? menatang ape alah MAHB tu.. mere mehebob mere sanem ke? aaiidooooyaiii.. (aku pinjam dr mmah yg pinjam dr nabil).. tetiba mamat tu teringat mgg lepas dia ada anto serume.. err resume ke MAHB mintak keja.. aiii.. copeknye dia balas.. ke dia pulangkan balik resume mamat tu... huh.. dlm tgh dia serabut itu... dia teringat ada ke dia penah apply keja kat MAHB?? ermm.. so.. igt.. punya igt.. huh.. bulan januari ari tu.. dia pun terigat pasal entry pasal interview kat MAHB (sila klik pd yg rajin)yg dia merepet dulu tu.. OPSS... jap2.. nak abis kan sembang ngan ibunya jap...
...?
mlm ni balik uma kl aa..
....
err.. okeh2..
babai..
as'kum..
salam...
huh.. maka.. sepanjang hari mamat itu memikiokan pe aaa MAHB ni anto surat sampai kena guna pos buai laju2 nih.. tak tenteram dibuatnya... tiap masa berdetik dirasakan macam slow giler cm sloth.. ermm.. itu pun dh wat mamat itu ternanti2...

to be continued

Tuesday, June 10, 2008

Wak Ijhar -Neng Norul

makan-makan session



imej di atas sudah memastikan adanya kenduri kahwin kan.. siap ada teh tarikk tu.. ops.. kenduri kali nih aku x sentuh nasi lgsg.. (ada org soh aku berpantang mkn ~ diet.. ikut aje la.. ) hikhik.. sbbnye.. main dish dia..jeng3x..!!


ayam panggang!! murtabak...

memula sampai aku igt org kat taman perumahan tu ada wat hari kantin kat balai raya.. siap ada gerai2 jual makan.. ada karaoke.. igtkan salah tempat.. rupe2nya mmg x salah.. konsep kenduri kahwin ni mmg best.. bkn nasi minyak jd menu utama.. mmg ada nasi.. cuma org bila dh byk sgt kenduri kendara agaknya muak dh ngan nasi2 nih..

mcik bj biru ~" cik bedah ooit..ko tgk bdk dua org belakang ni.. amik ayam ngan murtabak menggunung tinggi.. pas jln blkg aku.. nk cover dr camera aa tu.."

antara menu2 ari tu ialah.. ayam panggang, murtabak, nasi himpit, nasi minyak, beryani kambing, rojak singapore dan sagu bersantan. Air.. air sirap kot (sbb aku x minum air sejuk..)yg best skali.. air teh tarik halia.. pehh favorite aku.. lastkali aiskrem cup.. yg ni yaya ngan nai amat2 gemari..

kaki2 makan.. di kanan aku.. zah n mui.. di kiri aku.. nai n yaya..

ceshh.. patut kenduri kawin org citer pasal org kawin kan.. ni tunjuk pic pasal makan.. hikhik.. nasib aaa ko izhar-norul.. kitorg ni kaki makan.. kena plak tempat yg byk makanan.. maka betul la.. ada pepatah.. makan2 sampai pengantin lalu pun x sedar... miahaha...



nih aaa izhar - norul.. (wei xcited nampak main tarik2 tgn.. sabo2 aaa)



sori.. i ckp tersembur td.. meh i lap kan!!

serba sedikit pasal izhar dan norul nih.. ok.. izhar dulu ek.. mamat nih bdk outdoor.. tanya je mana gunung dia x penah daki?dia jwb.." x semua lagi la aku sempat daki laa.. hishh!!" dia ni keja kat kinokuniya (tpt keja lama aku) sebagai Marketing Exec. pembantu kepada Mr Mohan.. kerja dia deal ngan direct marketing customer serta syarikat2 korporat yang ada account ngan kino. sebelum ni dia cm kitorg gak.. penah keja kat sales floor kino as retail exec.. alhamdulillah rejeki dia murah so dia di"up" kan ke position marketing. dia gak kaki tembak2 gambar.. byk pic2 kawin member2 kiotg dia tembak.. norul ni plak budak ganu.. baru keja kat kino.. rasa2 dh nk dekat setaun gak aaa.. aku x bp igt aa.. keja kat acct dept.. satu opis ngan izhar.. nak jdikan cerita.. mana x jatuh kuah kalo x ke nasi.. kalo mr mohan ngan wife dia.. izhar plak turut jejak langkah bos dia tu.. ape2 pun moga perkahwinan kalian kekal hingga ke akhir hayat... aminnn!!


nampak x sape yg terselit kat tgh2 tu.. kak ashila aris!! yey!!


layan ajer laa..

p/s : kenduri kat johor ni.. yg dtg geng2 yg dh x kino.. BTW.. ekram.. rugi aa ko.. ada kambing briyani tuu... pehhhhh!!

siap ko!! balik naik bas dr JB!!

selepas aku menformat pic dlm digicm nai.. aku amat2 bersalah hingga mengoffer diri untuk dihantar ke stesen bas.. nai kelihatan amat marah hinggakan apebila memperkenalkan dirinya sbg incredible hulk dlm dialek english-tamil..(tlg la bayangkan!!) dlm perjalanan balik ke kl tu nai x abes2 membebel aku plak rasa macam makin mengecil.. rasa kurus sekejap pun ada.. hikhik.. actually sblm gerak balik ke kl.. ktorg singgah kat uma parent yaya kt tmn johor jaya.. time2 kena sindir ngan nai aku tertiba teringat peristiwa soal jawab aku ngan mus mlm sebelum tu pasal masalah pengkomputeran.. Mus ni amat handal dalam aktiviti pengkomputeran..

"err..mus.. kalo hdd rosak ke hape2 bleh x direcover balik?"

" boleh la.. tp kena guna special software aaa"

"walaupun data tu dh kena format then dh kena replace/overwrite?"

"haah.. aku penah wat kat sorang cust. aku.. lama gak la kalo nak recover2 data2 yg lama2.. act.. data yg diformat tu x dihilangkan.. hdd akan create satu lagi layer untuk data yg baru.. so untuk dptkan data lama kena la gali-gali cm cik mah gali " (smbil tu mus nyanyi lagu gali2 lubang~salih yaacob)

"pehh.. dh cam csi nih!!"


tangkap lentok sbb gwa berjaya recover lu nyer digicam!!

dan2 tu aku trus call mus kat tpt keja dia di Yes Support Services Sdn Bhd Giant Taman Suria JB (sila sebut nama aku dpn mus nih.. sure dia akan bg best service ngan korang).. sib baik dia ada kat situ.. trus aku bg SD card.. dlm masa yg singkat data tu leh recover balik dengan menggunakan software GetDataBack!.. hikhik.. aku yg rasa kurus td pun tetiba leh berlagak dpn nai balik.. sbb data yg ilang tu leh recover!! yes!!

so.. semua pic yg dlm entry seterusnya adalah pic yg berjaya direcover balik dr digicam nai.. malangnya.. pas itu nai lgsg x bg aku pegang digicam nia.. fobia katanya!!

Sunday, June 08, 2008

mek nai...

sbelum aku merepet kisah wak ijahar .. aku kena wat something..
yg ni atas request nai.. aku terpaksa tulis besar2 atas sebab teknikal demi memuaskan hati nai yg terguris gara2 kesilapan aku membaca simbol2 pada digicam nai yg sampai aku memformat SD card dia.. so.. semua pic dia meronggeng di DangaBay mlm sblm tu, pic wed wak ijahar dan sarjan hasan yg wat dek kat nai... aku terdelete seterusnya memformat digicam dia..


nai memandang serong atas kemampuan aku menghabiskan secawan milo.. maii secawannnn!!
so seperti yg di janji.. nai.. terima la lamaran ini.. ops.. silap.. terimala lagu ini..



nai juga mengarahkan aku untuk menulis ayat ini seratus sekali.. cm yg penah aku wat dulu kat skola sbb aku nakal sgt sbb x wat keja skola..

  1. "saya tidak akan sekali-kali menformat digicam org sehingga membuatkan tuan punya digicam itu mau bertuka menjadi hulk"
  2. "saya tidak akan sekali-kali menformat digicam org sehingga membuatkan tuan punya digicam itu mau bertuka menjadi hulk"
  3. "saya tidak akan sekali-kali menformat digicam org sehingga membuatkan tuan punya digicam itu mau bertuka menjadi hulk"
  4. "saya tidak akan sekali-kali menformat digicam org sehingga membuatkan tuan punya digicam itu mau bertuka menjadi hulk"
  5. "saya tidak akan sekali-kali menformat digicam org sehingga membuatkan tuan punya digicam itu mau bertuka menjadi hulk"
err.. cukup aaa lima jer.. aku malas nak copy paste aaa... miahahaha!!cabutttt!!!!


wed ~ majlis makan2!!

pagi buta tu.. mus dh tercegat kat stesen bas larkin dgn uplift yg baru.. pipi yg melebar dan wide body kit saiz pinggang 37-38cm.. tp still maintain gelak cm berdekah2.. awal pagi..x de benda nak cite.. so.. ke uma penginapan di gelang patah jb.. tujuan utama.. untuk tido berlunjur kat uma mus.. menantikan matahari naik.. pastu baru gerak ke mersing.. wedding adi-mira..
Adi-mira.. dua2 nie jr aku masa kat UUM dulu.. satu kolej.. diorg ni rajin join projek2 kolej.. kalo ada muka aku maka muka2 diorg akan tetap ada.. sbbnya diorg ni antara yg boleh diharap.. kalau org nak ckp projek kroni ke.. projek adik beradik.. ikut pandai.. sbbnya bila kita dh selesa dgn sesuatu geng dlm projek itu.. maka projek2 yg lain senang jer ktorg cr AJK.. amik geng yg sama..

baru lepas kena marah ngan ustaz sbb baca doa makan sblm ngaji..

adi ni budak endau.. buat yg compius tu.. endau terletak di mersing bukan di rompin yer.. wife dia.. mira.. sweet n cantik orgnya.. ada lesung pipit lagi.. mybe tu yg wat adi terlentok kat dia.. budak kedah kelahiran kelantan.. kisah cinta diorg berputik masa di UUM lagi.. hinggalah sekarang.. semoga ikatan perkahwinan korang kekal hingga ke akhir hayat..

semua org amik bau lauk udang berdiri ngan udang galah.. x de kene mengena ngan nak bergambar!!

pesanan untuk Mus.. cepat2 la amik geran untuk meneruskan aktiviti perkebunan ko tu.. aku doakan semuanya berjalan lancar..

satu malam di mlm jumaat..

act.. aku dh bercuti dr ari rabu.. 4 ari.. membawa ke ari sabtu..
dlm agenda aku..
ari rabu aku g BanknPosOpis@klcc untuk settlekan segala-mala utang dan bil2 yg tertunggak(bil syabas sewaktungannye).. so mission accomplished!!
khamisnya plak.. ari ni yg plan dh huha(huru-hara) citenye cenggini.. konon2 nk tgk mov ngan ena n saidi..tgk cite indiana jones mybe pastu g main bowling pastu melantak ngan duo nih then mlm baru balik.... skali ena yg dh MC sehari sblm tu x recover lagi.. maka petang khamis tu aku decide kuar cyling.. sentul-jalan ipoh-taman batu muda-gombak setia-greenwood-uptown danau kota-care4 wangsa maju-taman permata-taman melawati-kem wardiburn-setapak-sentul.. nampak cm jauh je kan.. sebnrnye.. dlm 35km jer.. x luas mana pun kl nih.. penat weh.. nak slim punya pasal!! miahahaha..
nak dibestkan citer.. agak2 kol 10.30 mlm.. pas aku cek2 keja kosong kat jobstreet aku terigat plak kat mus.. jr aku masa kat uum.. sbb aku plan nak g jb ari jumaat tgh ari.. mlm tu menumpang kat uma dia.. msa tgh2 sembang tuh.. dia tnya.. "wei.. ko x g kenduri adi ke esok??" huhu.. aku "hang" selama 5 saat.. tetiba terpacul.. "mus.. ko bg aku lima minit pikir.. kalo jdi aku msg ko.." jeng3.. agak2 ape terjadi?? err.. aku jwb sendiri ek.. hikhik.. dlm masa 5 min tu aku berjaya mengpack2 persalinan aku untuk 2 ari ke JB.. pastu mintak ijin dr parent aku yg aku nk g JB mlm tu gak.. blur gak diorg tgk aku yg ntah ape2 nih.. tetiba suka2 ati nak g jb mlm2 buta nih.. bkn pe.. diorg takut tiket bas abis... krg sia2 je aku ke pudu.. sbb aku ni jenis gamble nyer org.. just cross finger aaa.. harap2 tiket ada.. ermm.. dipendekan cite.. aku antara org pertama kena tempias kenaikan minyak.. tiket bas yg aku beli tu.. makkk aihh.. mahall!! nak wat cmno.. sape soh gamble2.. padan muko.. so.. mlm jumaat.. tepat jam kol 12.. err dlm tiket tulis kol 11 mlm.. besa aa jam melayu mmg cmtu.. time org sdp2 tido melunjur kat uma.. aku tdo mengrekot dlm bas yg sejuk... tau2 kol 4 pg smpi jb.. !!err.. semekom org JB!!

Thursday, June 05, 2008

Ape lagi.. jom kayuh ke tpt keja..

Fuel prices increased 41%!! Damn!! i thought i can keep some of my salary for my future plan from my new job.. but it was getting same when at previous job.. HAMPESS!! but on the other side.. i nearly tear my eye drop when read a comments from a blog ~ the husband (one man income) driving to work everyday from Melaka to Cyberjaya.. because of this, his wife (a student) make a tough decision when she decided to stop from study.. he cannot leave his wife staying in a college because they have a child to take care.. the wife cry because she end her study, the husband cry because the wife did a sacrifice on their good and the child cry because the mom n dad cried!!! n they decided to come back staying in KL.. sedey lorr!!

mostly.. publics will change their travelling trends to works.. like previous fuel increased.. they change to use public transport rather than drive.. the volume of publics increased but until now the services still the same like before.. we.. just can quering and hoping so that the service quality improve.. but until when..?? and because of yesterday gov decision.. i predicting the public transport will be the no 1 choices to go to work.. the traffic will increased but did the public transportation mgmnt comp will ready to cope up with this new trends?? they should get ready!!

on the other side.. i'm also thinking to ask all of us who working within 10-15 km radius of area from their home to office to cycling to work!! normally it will take 30-40 min time to reach both locations. there is a lot of advantages that we can get from it.. ermm.. it just another alternative ideas.. but BIKE to WORK already practised at most country like US, UK and our neighbour.. Indonesia.. they created a community called BIKE2WORK(B2W) . Indonesia and Malaysia sharing the same climate and i believe that B2W also can we practised here in Malaysia. Hopefully we can create a bike community here!!Best!!

Ape itu B2W??

Bike-to-Work that promotes the bicycle as an option for commuting to work. Leading up to Bike-to-Work Day, national, regional, and local bicycle advocacy groups encourage people to try bicycle commuting as a healthy and safe alternative to driving by providing route information and tips for new bicycle commuters. On Bike-to-Work Day, these groups often organize bicycle-related events, and in some areas, pit stops along bicycle routes with snacks.

looking for a bike?? ask me dear friends!!