Tuesday, April 22, 2008

the end of a season wif kino..


faces in early episodes

episod pertama bermula pada tanggal 18 Ogos 2003..jam 9.30 pagi.. akhirnya telah menamatkan episod terakhirnya selepas 4 tahun 8 bulan pada jam 10.15 mlm 22hb April 2008.. satu musim kehidupan yg penuh keriangan, suka, duka, tragedi dan cinta penuh berliku..

da heroes

episod yg bermula dengan mendatar.. dengan sifat ingin tahu serta sikap malu2 cipan bila berdepan dgn org ramai... diselang seli dengan aksi2 membungkus buku serta penyeksaan mental dan fizikal atas alasan untuk memahami kehidupan disebuah toko buku...

salah satu episod yg mengenyangkan

berlatar belakangkan di satu sudut sebuah toko buku yg penuh dengan disiplin serta protokol japanese way... sudut itu dinamakan unit 2... sudut pun byk bermain2 dengan buku2 yg bermotifkan pemikiran yg berat, serius, pembelajaran dan kefahaman sosial... namun dengan tekad dan sikap yg memain2nya sekurang2nya berjaya mengurangkan ketegangan akibat mengikut disiplin ala jepun itu seterusnya menjadikannya satu team yg harmoni... seterusnya hingga ke akhir episode, unit 2 menjadi pemangkin kejayaan serta contoh kerja terbaik di toko buku itu..

dinner 2006

~suka duka.. melayan kerenah pelbagai lapis customer sbg watak2 tambahan.. diherdik.. dipuji..
juga konflik dalaman di antara staff.. melihat datang dan perginya watak2 yg byk mewarnai setiap plot dalam hari-hari dikino.. lai waH, yati, hanim, dihah, kak ashila, zah, nai dan zairul.. sekadar menyebut beberapa nama.. watak2 antagonis spt unit2 chief yg gile kuasa, manager yg licik serta kaki2 pembawa cerita dan juga perginya MD yg sengal yg diganti ngan MD baru yg suam2 kaku.. turut memberi penambah perisa dlm setiap episod harian ialah kisah2 sampingan kehidupan geng2 operation@cashier@recep, logistik dan securiti yg bersama para pelakon import.. dr nepal..

one of main character
~episod2 bumper issue.. tiap kali masa yearly stock take dan 2 kali launching harry potter.. dan pertama dan terakhir.. family day di cherating..

one episode from bumper issue~ stock take 2007

detik2 episod terakhir... thanks zaini sbb dia yg melayan aku hingga aku melangkah keluar dr kino... art. n nu staff nilla.. aku agak terkilan bila geng2 happening x de masa aku last day.. saidi,pytt,eena, ekram.. semua unit 2 staff.. thanx emmu :P, fariza.. others.. n more.. aku x nampak jennifer for 2 weeks.. hope she's fine!! hidangan capati dr akak charan.. yg aku main2 request rupe2 nya betul2 dia buatkan kat keda,i capati tu untuk aku..

episode: the kinokunian invade jogoya

last 30 min smlm aku btul2 bz mendisplaykan buku aku wat kali terakhir, repack carton u return dan bersih2kan counter wat kali terakhir.. dn ptg sblm tu aku wat order buat kali terakhir.. order map.. hikhik.. dan wat penutup mlm td.. EBD yg ada mlm td wat aksi sengal yg mmg x dpt aku lupe kan..


last episode: F.R.I.E.N.D.S

p/s: yat.. dendam ko kat aku dh terbalas kan??
~ aku mula suke kaler pink ngan kuceng!!

da arwah pak long..

ahad mlm isnin.. kitorg dpt msg dr family pak long yg dia masuk spital sbb jatuh.. errmm.. time tu mybe biasa2 jer... so x de benda nk dibimbangkan.. so plan konon2 nak trn penang mgg dpn lawat dia.. namun.. Allah SWT telah memanggil dia lebih awal agak2 dalam kol3.20 pg disebabkan serangan stroke..

~ satu imbasan
pak long aku balik uma jap lepas anto mak long aku kat uma adik beradik dia.. then nanti dia dtg la balik.. agak2 dlm kol 5.30.. anak dia.. k.yin cll pak long kat uma tanya tgh watpe.. time tu pak long ckp dia pening2 then time2 tgh ckp tu k.yin dgr org tua tu batuk2 pastu cm muntah2.. then line-cut off.. tp diorg ignore sbb pikirkan mybe pak long aku g toilet.. dan selalunya bila kalo dia pening2 dia akan tdo berehat..
mak long aku ngan anak dia balik uma sendiri.. bila balik uma dia tgk uma bergelap..ermm.. pesal ek? time tu x rasa ape2 lagi.. bila buka pintu uma.. kerusi meja makan nampak beralih tempat.. skali bukak lampu dan bila pg ke dapur.. diorg nampak pk long dh tertiarap kat lantai.. time tu gak la diaorg panggil ambulan anto ke spital sebrg perai..
namun begitu.. sebab scan machine kat sana rosak.. pk long aku kan anto ke spital kat pulau untuk scan.. sampai2 kat sana.. doc scan.. doc tgk result n time tu doc mintak anak beranak pak long aku bw dia blik uma atau ke spital kat sbrg perai.. time tu chances u pak long aku utk terus idup dh tipis.. so mak long n anak2 dia redha je ngan keputusan doc.. dlm masa yg sama ajar pak long aku mengucap kalimah syahadah.. alhamdulillah.. dgn tenang dan semua anak beranak ada disisi.. jam 3.20 pg dia pergi meninggalkan dunia buat selama-lamanya.. betul kata2nya.. bila dia mati.. dia x nak susahkan sape2..

family aku bertolak dr kl dlm kol 9 pg lebih.. dn sampai kat butterworth dlm kol 1 lebih.. arwah pak long dikebumikan pas asar.. so sempat la kami tgk wajah arwah kali terakhir..


pak long ~ Ismail b Omar
abng tiri pada ayah aku.. lain2 mak.. atuk aku ada 3 bini.. hikhik.. kalo family aku ke utara mmg wajib akan lawat family pak long aku kat bagan ajam, butterworth.. parent aku sempat lawat pak long aku wat kali terakhir 2 mgg sblm tu..
masa kecik aku slalu kutuk pak long aku kedekut.. sbb kat uma dia x nak pasang kipas angin.. alasan dia uma dia tepi laut.. bukak tingkap jer angin sepoi2 bahasa masuk... err mmg pun.. hikhik...
ape2 pun moga arwah tenang bersemadi disana.. Al-fatihah..

Sunday, April 20, 2008

seronok@keja

kerja.. tiapkali bila pikirkan keja jer.. mesti ada rasa malas.. aku jamin punye.. mesti semua orang ada rasa cmtu.. lagi rasa MALAS TAHAP CIPAN BERENDAM.. bila keja yg diceburi tu membosankan ataupun jadi x best disebabkan beberapa alasan yg telah dikaji amat munasabah untuk dikongsi bersama..
1. x suka buat keja tu
2.x suka org kat situ@org situ x suka korang
3.bos yg mentel sgt rasa cm nak tembak ngan bregun berkali2 dikepala dia.
4.gaji x bape best.. so keja ala kadar jer.
5.kita mmg malas!! x dapek den nak tolong!!


ni bukan contoh cipan yg malas.. kitorg rehat sbb perut dh sebu.. lunch overdose!!

ape2 pun.. bg aku.. walau ape saja kerja yg mmg rasa buat kita bosan dan memenatkan.. kita patut pikirkan ini.. KALO KITA X KERJA, KITA X AKAN RASA SERONOK DAN KALO KITA ADA KERJA, KITA AKAN RASA SERONOK.. senang cakap.. kalo kita x kerja.. mana nk dtg gaji@duit yg kita nk guna beli pempes anak bini.. susu anak.. bayar itu ini.. biarpun keja kita x best.. sbb bila ada kerja la keseronokan itu akan dtg.. lebih2 lagi time akhir bulan.. time dpt gaji.. sbb time tu la kdg mcm2 impian yg kita terpikir leh kita leh makbulkan.. terigt la plak zaman aku kecik2.. kdg2 time ayah aku dpt gaji.. time tu la leh makan KFC ke McD.. tgk wayang pun akhir bulan.. pendek kata waktu akhir bulan ngan awal bulan la byk berbelanja.. bukan selalu cm sekarang nih.. every week tgk movie.. lagi2 time break time kat kino.. nak sedapkan perut.. KFC untuk ari nie.. esok plak makan kat McD.. lusa Burger King..sekali sekala g fine dining restaurant.. maka itu juga seronok gak la tokei2 bank org byr utang, tokei supermarket bila duta2 dtg melawat dn membeli belah..
patutnya.. panjatkan rasa syukur bila kita ada kerja.. kerja itu.. untuk puaskan diri sendiri dan keperluan keluarga.. itu slah satu caranya tuhan salurkan rezekinya yg melimpah ruah kepada kita... Alhamdulillah.. berseronok la..

2 hari lagi..

erm.. pejam celik.. dh dekat sebulan aku tender resignation letter aku.. tinggal 2 ari lagi aku nak tinggalkan dunia aku kat kino.. 25 hb nie aku setat keja baru kat rodalink.. dlam sebulan tu mmg ramai yg ckp.. bile kita dah tender surat.. datang la penyakit malas.. aku lain pulak.. dlm tempoh tu la aku rajin semacam.. ops.. hikhik.. bukan nak angkat diri.. cuma bila melangkah kuar aku nak org igt aku tinggalkan keja dgn kerja yang baik dan tersusun.. bukan main lepas tangan..















bebudak unit 2 yg sengal belako!!

patutnya minggu lepas ada meeting unit.. aku igt ada la meeting tu. rupe2 cancel.. mmg aku tau dlm meeting tu aku kena prepare bg kata2 akhir aku..bg aku cuma nak feedback secara total pasal serba-serbi aku sebagai mohd razlie.. retail executive.. english bookstore.. kinokuniya bookstore klcc.. berkhidmat selama 4 tahun setengah.. dr semua org dlm unit aku.. yg buruk.. dn baiknya aku.. agar aku buleh value nilai yg dlm diri aku sepanjang tempoh itu..
tinggal isnin dan selasa jer.. dengan kerja yg masih x abis.. ermm.. mmg keja aku mmg x penah abis.. dr memula aku setat kerja..baik mengorder buku.. atau pun display buku.. baik juga wat followup customer.. pas satu abis.. dtg yg satu lagi.. x de nyer masa senggang lenggang perut!!
so.. aku ada dua ari lagi nak enjoy!! JOM!! aku nak keja PUAS2 esok!!adakah aku akan mengalirkan air mata jantan?? saksikan lastday nanti..!!

Wednesday, April 16, 2008

ish.. entry pasal kentut...

Korang suka kentut ye..ade kuat ade pelahan..ade bau ade yang tak bau..hehhehe..jadi korang pilih korang kentut kategori ape..

Tak jujur : Orang yang kentut dan salahkan orang lain
Bengong : Orang yang tahan kentut berjam-jam
Yakin Dengan Diri : Orang yang kentut dengan lantang
Sadis : Orang yang kentut dalam selimut dan kibaskan baunya
Startegik : Orang yg sembunyikan bau kentut dangan ketawa dangan kuat
Misterius : Orang yg kentut tapi tidak dapat dikesan
Gugup : Kentut apabila disergah
Periang : Kentut pelan-pelan selepas itu senyum sorang-sorang

Korang kategori yang maner satu?eheheheh..

muke kat dlm mag.

agak2 teringin tak jd model dlm majalah sendiri.. try la wat sendiri mag ngan korang sendiri jd modelnyer.. http://www.magmypic.com/ ... jgn sampai aku terjumpe kat rak magazine kino sudah ek!!


Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com

Discount Magazine Subscriptions - Save big!



Monday, April 07, 2008

Lagu2 Patriotik

erm.. ari nie aku nak merepet pasal lagu2 bertema ketenteraan yg penah menyemarakan semangat patriotisme aku masa kecik2 dulu sampai la sekarang... bile aku dgr lagu ni.. semangat kenegaraan aku aotomatik naik..!! erk.. hikhik.. yg paling aku suka ialah lagi "inilah barisan kita" masa zaman2 aku kecik~80 an.. lagu2 ni kerap dimainkan di TV... saat yang paling aku igt bila menyanyi lagi ni bila.. masa pestabola merdeka 2007.. taun lepas.. aku try lagu ni dlm youtube.. tp yg kuar semua merepet2 jer.. sape2 ada lagu ni bg aku ek.. and the rest.. lagu2 yg mmg best serta bersemangat bila mendgrnya...


Malaysia Jaya



Lagu Markas Bantuan



Prebet Lapok (1979) - lagu tema



Darah Satria (1983) - lagu tema