Tuesday, June 16, 2009

menanak nasi yg berderai dan lembut..

trip aku bercuti ke redang br ni bkn jer setakat merehatkan minda.. tp sempat gak la aku kenal2 ngan chef2 kat sna.. sbb salah sorg chef kat sana ialah kazen aku.. aku kenal sorg chef indian cuisine.. kalo ada buffet briyani.. jgn aaa jual2 mahal nak diet ke hape.. dia punya nasi.. pehh... lembutt.. berderai.. sebiji2.. lom lagi lauk2 dia.. peh.. briyani ayam ngan kambing masala.. pehh.. dh la x de bau kambing..
aku smpat la tanya cher mirza.. chef indian yg mmg Berjaya Redang Resort hire dr India.. pasal cmna masak nasik giler punye lembut dan cantik jer.. sebiji2.. hikhik.. nak tnaya pasal lauk.. aku stakat lauk2 heavy2 cmtu lenkali la aku tanya..
dia bg tips.. sblm nak masak nasi tu, beras yg siap basuh, rendam beras tu sejam ngan air sejuk, tos kan pas tu baru masak ngan sukatan air cam biasa.. dan time masa nak gaul nasi yg tgh nak masak tu, dr tepi ke bwh periuk angkat nasi gaul perlahan2.. ulang gaul tu smpi rata ngan konsistensi yg sama.. pastu tanak smpai masak..
aku ada try, sgt berbeza la.. tp x la seperfect yg chef mirza tu buat.. tp boleh improve lagi.. huh.. tambah lagi la selera aku makan!! tq chef!!

No comments: