Tuesday, June 30, 2009

1st Anniversary at here!!


alhamdulillah.. tanggal 1 June 2009 ni menandakan gwa dh setahun jd warga
Malaysia Airport (Sepang) SB.
Sekejap jer masa berlalu, gwa rasa cm br kelmarin dulu gwa masuk ke
majikan baru nih...
syukur wat masa ni, gwa rezeki gwa dirahmati dan diberkati oleh Maha Esa,
berkat kesabaran dan doa org2
sekeliling gwa, esp kedua2 mak dan ayah gwa.

Rasa gembira gak la gwa sepanjang setahun gwa kat cni, gwa sgt enjoy kerja
sambil dikelilingi oleh macam2
saiz acft, bunyi-bunyian dan segala equipment dlm kawasan airport nih.
x ramai org yg dapat merasai pengalaman kerja kat dept cm gwa nih.

tetiba dlm kepala gwa terbang balik setaun yg lepas, tarikh keramat 24hb June 2007,
time tu gwa dh nak
masuk 2 bulan keja kat Lerun Industries kat USJ Taipan. Awal pagi masa nak
opening store tu mak gwa call tanya gwa balik x KL pas keja mlm karang
(time tu gwa stay kat uma gwa kat Shah Alam),
sbb ada surat register dr Malaysia Airport. Sepanjang hari la kepala gwa x tenteram,
asik memikiokan apekejadahnya surat yg gwa dpt tu, tepat kol 9.30 mlmm
pas gwa tutup kedai, gwa trus balik ke KL, bila sampai
uma setengah jam pas tu (giler babas gwa pecut kat hiway!!) gwa trus bukak surat tu..
mmg saat2 gwa membuka surat tu masih lagi dlm igtn, sbb gwa seronok dpt tgk gwa diterima
seterusnya melaporkan diri secepat
yg mungkin kat KLIA. mlm tu gwa mmg betul2 tdo ngan lena.
soknya awal2 pagi gwa prepare resignation letter 24 hour notice untuk
majikan kat Lerun tu, dan kebetulan hari 25 hb
tu mmg offday gwa. Masa gwa tender resignation letter tu, bos gwa x de ntah ke mana,
gwa trus shoot ke KLIA untuk melaporkan diri, on the way ke KLIA tu gwa
dpt call maki2an dr bini bos cum HR Lerun tuh,geram gak la kan,
tp nasib la korang kan, sape soh lembab2 wat keja ngan gwa.
Sbnrnya gwa br keja nak masuk 2 bulan
kat Lerun tu, ikutkan kontrak gwa kena 3 bulan probation, huh.. selamat la gwa,
kalo gwa dicompemkan keja awal,
sure gwa kalo nak tender notis benti keja kena tgg sebulan.

sebaik jer gwa lapor diri, seharusnya gwa mmg ensem masa melapor diri tu!!
brader nizam, siap tegur
" wah.. semangat tol ko nak masuk cni, tp sbb nak senang kira
ko masuk la keja 1 hb June nanti,
ape2 hal doc yg ko yg kena isi ngan medical check-up report bg kat aku."
time tu pun gwa dh sgt exited nak mula keja awal,
tp nak wat cmne kan, gwa pun ikut ajerla u lapor diri tepat 1hb June 2009.

sepanjang setahun gwa kat cni, mcm2 pengalaman baru gwa timba dan blaja,
sebelum ni, kat tpt keja gwa yg lama,
rata2 kawan2 sekerja gwa beza umur antara kami x byk beza, sama2 muda remaja,
tp kat cni, esp kat dept gwa ni,
kebanyakkan rakan2 sekerja dh pangkat2 ayah dan atuk pada gwa,
yg muda2 ada la dlm 5-6 org jer,
kalo sblm ni gwa supervise org2 muda, yg senang sket nak control,
tp bila bergaul serta nak mensupervised
mereka yg dtg dr mcm2 latarbelakang
dan peringkat umur yg dh veteran mmg mencabar,
bukan mudah nak bergaul ngan mereka pd awal2
masuk kerja, bukan mudah nak memahami diorg.
lebih2 lagi mereka ini sudah berkeluarga, so mcm2 isu kena
pertimbangkan sebelum nak wat ape2 keputusan pada mereka ni,
tp alhamdulillah, aku diterima baik, yg penting kita perlu amalkan ialah saling
hormat menghormati mereka sebagai sesama umat manusia dan rakan sekerja,
dan mereka dpt menerima
aku sbg supervisor diorg.

gwa nak sgt2 berterima kasih kat bos gwa, yg terkenal ngan nick ganasnya Pn Z,
Pn Asiah dan sorg mamat nih,
Mr Sateesh, diorg ni la panel interview masa interview gwa.
Thanks atas memilih gua untuk berkerjasama
ngan kalian.

selangkah ke setahun gwa kat cni, gwa nak tanam azam untuk memajukan diri gwa,
selain dr memajukan
perut gwa nih, untuk betul2 mahir ngan karier yg gwa pilih nih, gwa sgr suka dan
enjoy ngan karier skrg nih,
gwa akan pastikan gwa sentiasa berusaha untuk berjaya,
gwa idamkan satu hari nanti pengalaman gwa kerja dpt dikongsi seperti
nama staff2 gwa skrg ni
berkongsi pengalaman diorg ngan gwa, bekerja di sebuah airport yg teragung,
bagaimana berkerja didalamnya dan memastikan
ianya terus menjadi sebuah airport yg agung untuk selama2nya.

gwa nak ucapkan setinggi2 tima kasih kat diorg2 nih..
gwa nak list gak la staff2 kat dept gwa nih,
ramai woo.. gwa sgt2 berbangga bekerja ngan kalian.
head gwa - Pn Z
bos division - Mr Cheng
head of unit - Mr Ramzi (la nih kat Airport Penang) / cik kak ni lak ganti - Cik Bard
lines of execs - Mr Kamaruzzaman Muniandy, En Hassan "A Rahman Hassan" Hasbi,
Mr Kathe "Ref KILO", Shikin Pinky, Kak Azizai JPJ, en kadar
officers opis hour - Mama yuzie, calvin and hobbes aka Jaynal, Amin,
sabarudding one one dan bro joe zero seven
officers licensing - "siti nor" arreza, rafidi rafidah, fahmi dan haji razak
officers alpha - imam mustaza, imam jemputan masri, abg ghani, tengku,
azmi punah, en shahran, mail kuceng, tok moh nooh n wak mustakim
officers bravo - oscar one shamsudin, helmi gatel, en fir, en aziz, pak chak,
uncle chalam, wak tukiman, peter serai, en jamal, en adnan
officers charlie - oscar one zul, wak sapar, haji man, en halim, cik mad, jais
dan en ramlan, en sadiq, en ibrahim dan en
officers delta - mr pang two niner, general ma'ribi, en hainan; pemuda yus,
en md nooq, pak ya, zulizam, en kamaruddin n en sayuti mat budu.

thanks!!! korang layan la pics bwh nih!!

senaman meluruskan yg bengkok
tgh determind waktu mula posa ramadhan

aksi ni hanya boleh dilakukan dibwh pengawasan profesional

jeling2 eik
i know kung fu kway teow you know!! don play2!!
future airport rulers!!

4 comments:

happyichigo♥ said...

tahniah!

aziema8708 said...

congratulation

bubbleblu said...

sedey nye....name aku takde...takpela poco..aku mmg tak menyumbang byk pun dpt penglibatan ko selama setahon kat Airside ni.... sob sob sob

PerantauSepi1306 said...

huh, akak pun dari cik rep masuk dulu rasa hepi je sbb dah dpt kije yg baik kat situ.. heh, heh.. ado kije kosong tak yg akka leh apply ;p