Thursday, January 29, 2009

Who Wants To Be A Millionaire

Masa sekolah dulu2 mesti ada soklan ni.. kalo anda jadi jutawan ape yg mula2 sekali nk wat?? so time tu mcm2 la yg terlintas.. nak beli evo@keta besar la.. nak uma banglo besar la.. pendek kata semua yg besar2 jer.. huh.. cm lagu la plak.. yg last skali mesti nak anto mak abah g haji ke umrah.. chett.. hikhik.. terpulang la kan cmne kita nak belanja duit tu.. duit kita kan..

tp agak2 kan cmne kita leh jd jutawan?? sbb kita keja keras? kita putar belit? atau mmg takdir kita jd jutawan? sape tau cite Slumdog Millionaire? cite ni byk menang award antarabangsa.. filem ni diadaptasi dr buku yg bertajuk Q and A : Slumdog Millionaire oleh Swarup Vikas yg mana keja betul dia seorg diplomat. Menulis ni keja suka2 dia waktu senggang. So director Danny Boyle, co-dir loveleen tandan dan tukang tulis, simon beaufoy bersama2 menggoreng citer ni untuk dilayar perak kan..



cite ni pasal. jamal malik bkn jamal patongko.. dlm sessi investigation antara budak yg membesar dijalanan si jamal ni ngan inspektor shahab.. cmne dia leh jwb soklan2 dlm games Who Want To Be A Millionaire kacang gile.. so polis ni pun ngan pemikiran prejudisnya cmne la budak jalanan leh jwb soklan yg bernilai berjuta2.. rupeee.. so setiap soklan yg ditanya dlm games tu.. diciterkan balik secara sinis dek budak Jamal ni kat insp. shahab ni.. setiap soklan yg ditanya ada kaitan ngan kisah kehidupan silam Jamal ni.. sampaikan mencetuskan fenomena seluruh mumbai yg menantikan kejayaan Jamal sbg org kaya baru.. persoalan yg timbul.. adakah dia jd kaya kerana nasib atau kebetulan??

aku bagi rating citer ni 4 out of 5... jalinan jalan citer yg menarik.. kaler2 ranggoli yg tak lari dari stereotype filem2 bollywood.. yg plng best.. cinematografi yg sgt cantik.. dan x de hero2 yg badan2 sasa dan ganas2.. cukup la si jamal yg kuwus keding tp kehidupan masa lampau dia yg jd petunjuk dia u lalui kehidipan harian.. dan of course awek dia agak cumel serta perut yg tak berlemak2.. hikhik.. kalo korang nk tgk citer ni.. download la dr internet.. sbb aku buat benda yg sama.. DVD dan VCD tataw plak dh leh jumpe ke lom..

ermm.. kalo aku jd jutawan?? nak berangan jap eik..
1.aku nak beli tanah sebidang pastu wat dusun.. buat uma tgh2 dusun tu..
2.cm besa la.. laburkan la u masa depan
3.kot parent aku nak g umrah.. sponsor la..
4.amal jariah itu haruss
5.lain2 x pikir lagi sbb berangan jer kan..

4 comments:

SUZIE APAI said...

klu ko dh jutawan...buat la umh satu kt aku dlm dusun ko tu...ko baek kan repp...

ichigo said...

weh best kan movie ni..aku pun dah tk! aku paling tak atahn time die jatuh dlm taik dan kejarkan amitabh bachan..hehehhe

tp movie ni best kaaan???

pak ngah rep said...

suzi
buleh sgt2..memandangkan ko x keja.. aku upah ko bersihkan dusun aku eik..

iza
hikhik.. semangat sungguh la nak jumpe amitabh bachan!! super star time tuh!!

elyn said...

uiks..pak ngah..buat umah kat tgh2 dusun??macam umah elyn sajok..uik..