Saturday, January 24, 2009

mari menolong bangsa sendiri

salam

aku saje amik tajuk ni sbb aku bc online chatting kat blog bestfren aku mmah aka Viruspadu, salah sorang pengomen dia seakan2 x nak membantu org berniaga.. esp bangsa kita sendiri, bangsa Melayu.. lom rasa dh ckp x sedap..  CILAKAK TUL!!

aku cite dlm skop yg kecik jer.. x perlu kita nk kondem produk2 bangsa kita sendiri.. bersih dan HALAL nya sudah tentu.. lg pun dia berniaga sesuatu yg kdg2 kita x mampu nak wat.. sbb kekangan masa dan tenaga..  mampu ke kita yg kerja ni penat balik dr keja nak menguli tepung dan nak wat kelim karipap?  yg kita beli kat pasar mlm atau tepi2 jalan tu kdg2 x puaskan hati kita.. karipap yg best dimakan adalah yg masih panas.. kdg2 MAHAL x kena ngan rasa atau bentuk.. 

satu lagi kalo nak komen biar kena pada skop home bisnes ni.. bisnes ni kecilan2 jer.. nak amik sijil halal x berbaloi rasanya.. nak amik ISO? susah la mau ckp..
 
pasal HALAL dan kebersihan.. aku yakin pengusaha kecil2 sememangnya tidak berkompromi ngan isu ini.. org nak mula berniaga.. ini adalah antara subjek amat mereka teliti selain menghasilkan produk yg bermutu dan berkualiti.. 

membantu pengusaha kecil2 ni esp dr bangsa kita sendiri amat2 la kita perlukan.. kita perlu sokong dengan komen2 yg membina.. mereka ni memberikan kita banyak pilihan untuk berbelanja.. seharusnya kita rasa bangga ada org yg sanggup bersengkang mata nak uli tepung nak wat pai atau karipap dn jual ngan harga yg munasabah pada kita.. so.. win-win situation!!


ps: biar MAHAL asal sedap..yg penting HALAL!!

7 comments:

dark said...

tul tu..kena tlg org seniri berniaga..aku yg amik bisnes ni pun mcm teragak2 nak berbisnes even yg kecil2an..

dir&fara said...

salam pak ngah!!! dir sokong!!! si polan yg duk komen tu ade masalah mental kot.. hehe

viruspadu said...

hahahaha, sokong sgt ngan ko, seswai jadi PR aku lalalala

25 persennnnnnnnnnnnnnnnnn

ija said...

eh rep apasal nama aku tertukar jadi dark plak nihhhhhh..laki aku punya lah..

mYeQa said...

sokong la peniaga dr bangsa sdr. takkn nk harap org laen sokong.

n pada peniaga kite kt luar sane, produk msty bagus, servis kne jage, kualiti msty ade. bru la leyh re-branding brg kite setaraf dunia. ngEhehe..

btol tak paknGah?

nasi lemak 2 bungkus!!

viruspadu said...

aku igt kan rep, dia marah2 tu sbb dia pun jual karipap frozen la, almaklumlah tak suka saingan, sebab tu jadi gitu wakakaka

MU said...

mcm mana aku tak panggil ko razlie sentul, waktu tempatan pun ko letak sentul...visit my new blog

http://blog.endmayastudio.com/