Friday, November 07, 2008

nk jd jutawan??

ermm.. teringat dlu masa skola cikgu penah tanya.. katakan la anda menjadi jutawan.. ape yg akan kita buat?? time tu mcm2 la idea kuar.. nk wat banglo la.. nak beli keta sport.. nak simpan dlm bank.. kalo kepala bisnes.. msti nak invest kat saham.. huhuhu.. yg pasti nak anto parent g haji.. tpkan.. nun jauh di Zimbabwe.. ramai rakyatnya dh jd jutawan... 



Inilah kos biaya mimimum untuk makan tengah hari yang harus dikeluarkan oleh seorang rakyat Zimbabwe yang merupakan penduduk termiskin di dunia.

Ya, wang pecahan 500 juta dollar Zimbabwe yang baru saja dicetak pada Mei 2008 ini hanya bernilai sekitar 2 dollar amerika atau hanya cukup untuk sekali makan saja.
Zimbabwe ketika ini pemegang rekod inflasi terbesar di dunia iaitu 2,200,000 % (2.2 juta persen!), parahnya, harga-harga melambung begitu cepat dengan hanya dalam beberapa minit sahaja, jadi tak heran jika peniaga2 di zimbabwe begitu sibuk mengganti label harga barangan mereka hampir setiap minit!
Pada tanggal 20 Julai 2008 ini bank Zimbabwe juga telah mengeluarkan pecahan wang sebesar 100 Juta Dollar! yang merupakan rekod pecahan wang dengan nominal terbesar di dunia....!!!
Zimbabwe memang memegang banyak rekod dunia, tapi sayang semua rekod itu tidak ada yang membanggakan.  :-(

sehari dalam kehidupan mayarakat disana


harga2 barang di pasar zimbabwe ,
Barangan keperluan harian
 Harga bagi sayur-sayuran
Telur ayam
 Harga untuk membeli seekor Ayam Hidup...
 Wang yg diperlukan untuk makan sekeluarga di kedai makan....
 dan sebotol bir
setiap bulan bila terima gaji...kena sewa teksi atau lori le gamaknya....
 
 "pengemis" yg boleh dianggap "kaya" sbb dapat juta2 setiap hari...hihihi....
 
 kalau anak org kaya jgn cakap laa....
 kalau susah nak bawak duit banyak2 tukarkan ke USD...dapat sekeping je...

 

kilang buat wallet ngan handbag tepaksa tutup bisness sbb org x guna lagi dah....

3 comments:

ija said...

rep ko nak pindah ke zimbabwe ke?

Lu_Riaz said...

rep mmg kena pindah zimbabwe la....MAS bukak opis kat sana....rep jd manager operation..

Lu_Riaz said...

mana gambo nyerrrr.....pangkah jer