Monday, November 03, 2008

backpackers to sabah.. the entree..




cm x caya.. hari2 yg aku kira dari bulan Februari taun nih suda tiba waktunya.. erm.. trip ala2 backpackers ni berada di Sabah untuk 4 hari 3 malam.. wpun backpackers semua tpt penginapan dh ktorg booked awal2 untuk pastikan pergerakan ktorg terancang.. aku sendri x caya yg ktorg hanya spend untuk transportation u tiket kapal terbang pergi balik+bas berhenti2+van+teksi sapu+bas ekspres ngam2 RM320.. penginapan plak just lebih kurang RM110 jer.. lom lg duit saku u makan seafood dan shopping..

lcct - sepilok,sandakan.. 30hb oct 2008..

penerbangan tambang murah yg membawa trip ktorg...

awl2 pg tu kitaorg berkumpul kat lcct.. nai yg sampai dlu kol 4.30 sbb naik bas 1st kol 3 pg dr klsentral.. aku bwk dia lepak kat mcd lcct sblm aku tinggalkan dia jap pada masa yg sama tgg geng2 bebudak karan (TNB) yg akan  sampai ngan bas kol 5.30 pg sbb aku nk temankan en. mustaza untuk handover runaway 1 pada control tower..

isi minyak full tank.. tu yg lmbt sgt.. 

flgt ke sandakan pg tu lewat sket.. sbb refuelling.. hampes la.. dh la semangat berkobar2 nak naik kapal terbang..  last aku naik kapal terbang time pas abes upsr.. huhu.. 16 tahun dlu..

muka kanak2 riang dpt naik kapal terbang

yg best masa penerbangan ke sandakan.. pilot bgtau akan melepasi gunung kinabalu kat sebelah kiri.. mmg kebetulan kitaorg semua amik seat belah kiri nampak akan keindahan gunung kinabalu dari atas.. Subhanallah.. cantik siut!!

kat airport sandakan dijemput oleh bas Sepilok Jungle Resort..  perjalanan makan masa 20 min lebih kurang la.. seigt aku.. setiap roundabout kat sandakan nih mesti ada objek2 kat tgh2.. antaranya nenas.. monyet proboscis dan ofcourse.. org utan yg cumel..

sbnrnya kat sandakan ni byk tpt tarikan pelancong..spt umah agnes keith newton(penulis buku land before the wind), pulau penyu dan taman buaya.. tp tempat dia jauh2 dan public transport x byk.. cuma mengharapkan teksi dn keta sapu.. sbb tu je kitaorg  g taman perlindungan org utan sepilok jer.. jumpe sedara kekdahnya.. huhuhu.. 

keterujaan jelas terpancar...

timing.. 
sepertimana yg kita tau.. org belah2 cni bukak posa awal kan.. so tandanya mlm diorg pun awal.. ada cite klakar disebalik tu.. pas balik dr taman perlindungan org utan sepilok.. dlm kol 5.15 ptg gitu ktorg balik la ke bilik.. yg lelaki balik ke bilik lelaki yg ppuan begitu la gak.. penat punya pasal ktorg tertidur.. aku terlelap gak.. tp kejap je la.. pastu g mandi2.. bila siap jer aku selak tingkap.. hari dh gelap.. ermm. aku tgk jam.. aku mmg tau dh kat cni mlmnya sejam awal.. aku ketuk bilik mek nai.. soh siap2 mandi u g dinner.. dia kuar.. agaknya br bgn.. dia tnya kol bp.. aku soh dia teka.. dia ckp 7.30 mlm.. aku tunjuk jam aku br masuk kol 6.30.. trus wat muke sengalnya.. mmg kena gelak...

sandakan - poring hot springs, ranau.. 31hb oct 2008..

we at the middle...

setelah puas beramah mesra ngan org utan smlmnya.. ktorg ke ranau dr sandakan menaiki bas Tung Ma ekspres untuk 4 jam perjalanan.. paham2 la kat Sabah nih x de RnR tgh2 jalan.. so bas ni ada tandas kat belakangnya.. terigat plak bas zaman dulu2, time hiway x de lagi.. dan setiap seat diaorg sediakan plastik bag untuk org mabuk2 jalan.. sebabnya.. jalan ke ranau nih berlingkar2 kerana dia terletak di kawasan banjaran crocker, banjaran ni memisahkan kawasan utara dan selatan sabah!! selain jalan yg bersimpang siur, yg bestnya udara kat area ni nyaman dan sejuk.. 





tiba di Ranau, kami ke Poring Hot Springs agak2 dlm 20 min perjalanan untuk pit stop untuk hari kedua dan menjelajah di kawasan air panas tu.. alhamdulillah.. kat Poring Hot Spring adalah tpt yg paling best.. sbbnya dalam satu kawasan tu ada byk tempat2 menarik selain berendam kat air panas..

poring hot springs - kk 1 nov 2008
perjalanan ke kk dr ranau melalui kundasang amat mencabar.. disebalik jalannya yg berlingkar2. byk slekoh.. tp hanya keindahan ketinggian kecantikan kehebatan pemandangan gunung kinabalu yg sentiasa dlm ingatan.. mmg terpegun melihat dr dlm van sewa yg ktorg naik tu.. nak benti pun x leh.. sbb bukan abah ktorgnya van sewa.. hikhik..  perjalanan melintas pekan kundasang tu dh membuatkan aku tanam impian utk dtg ke kundasang u lihat kebun2 sayur dan panjat gunung kinabalu.. 

2 jam lamanya jarak antara ranau dan kk.. akhirnya tiba dihadapan one borneo.. sbb ktorg menginap u mlm terakhir di sabah nih di Tune Hotel.. ktorg check-in jam 2 ptg tu u letak bag dan test katilnya trus kluar ke bandar kk untuk bershopping sourvenir juga makan malam ~ seafood!!!.. 
ktorg amik  presedential suite kan?kan?

sebenarnya shopping sourvenir adalah aktiviti last day sblm balik, patutnya ke kawasan Donggongan, Penampang u ke Pusat Kebudayaan Monsopiad, memandangkan dh lewat tiba diKK.. aktiviti hari ke 4 dibwa ke hari 3 dan sebaliknya.. aktiviti shopping sourvenir berjalan lancar dgn kata2 manis tawar menawar dr mutiara, gelang manik, sumpit hinggalah ikan kering.. semuanya hadiah u BF/GF.. u bos.. mak abah.. opis mate..
time lewat petang kat sini juga kitorg berpeluang melihat sunset yg sgt cantik ciptaan-Nya.. syukur!!

sunset yg amat cantik...
seafood eating time!!
mlm tu seperti yg dh dirancang awal2 nak makan seafood kat area waterfront.. malangnya dh ditutup kawasan tu untuk projek pembangunan.. sgt frust la plak kan.. sbb dh la kena jalan jauh dr pasar filipine.. penat shopping.. ngan tgn yg penuh ngan beg plastik.. last2 atas nasihat org tempatan yg jd guide kami.. dia bwk la ktorg masuk celah2 bangunan kat kk tu smpi satu tempat yg entah apekenamanya.. yg aku cuma igt perut aku nih.. ngan barisan seafood yg akan masuk ke tekak seterus nya mengenyangkan isi perut aku.. masa makan2 ktorg dipersembahkan tarian2 kebudayaan etnik2 utama di Sabah nih.. aku pun x igt ape nama tarian.. sbb bile aku dh mula makan.. mak mertua lintas sambil wat aksi sengal aku wat tak pedulik.. nasib la.. huhuhu.. ops.. terlebih suda.. hikhik.. (penafian : aku jd begini bila jumpe seafood jer.. time2 lain aku amat sopan yer!!).. 

makan.. eat.. kenyang..
lastday 2 Nov 2008

seday la wei ari last nih.. nak tinggalkan Sabah.. sbb byk benda dan tempat x explore lagi.. rasa cm nak tambah ari lagi la.. apekan daya.. bukan aku sendiri byr gaji diri sendiri.. pg2 lagi ktorg check-out untuk pastikan sampai ke Pusat Kebudayaan Monsopiad di Penampang, sbb diorg ada dance show kol 11 pg.. ikutkan jadual diorg timing u dance show.. 9 pg, 11 pg, 2 ptg dan 4 ptg..
dr kk ke penampang aku rasa ada la dlm 1 jam perjalanan.. memula naik public bas dan naik lagi van sapu.. kat Monsopiad ni byk masa dihabiskan untuk mengenali siapa itu Monsopiad dan aktiviti di perkampungan nih.. 

the worrior of the day...
lama gak kat cni sblm kembali ke kk untuk ke Muzium Negeri Sabah plak..  kat muzium ni plak.. lagi banyak info pasal suku2 yg ada kat Sabah nih.. x silap aku dlm 50+.. yg best kat muzium tu.. kat tgh2 muzium ada rangka tulang ikan paus yg penah mati di perairan Pulau Gaya.. mmg besar begadak.. agak2 muat sebiji motobot kalo ikan tu igt motobot tu sebahagian diet dia.. tp sbb dh penat sgt dr monsopiad dgn naik bas.. kat muzium tu x semua tpt sempat pergi.. ktorg trus kembali ke pasar filipina u shopping u tempoh waktu kecederaan sblm ke terminal LCCT di airport KK untuk pulang flight kol 8.05 min.. jelas kelihatan beg sandang yg sgt2 sendat ngan beg plastik/kotak berisi sourvenir dan ikan masin je yg dpt dibwa balik selain gamba2 yg sempat disnap.. tepat jam 8.15 min.. AK5115 berlepas dr KK menunju ke KLIA.. bye2 Sabah.. aku kembali u backpackers trip yg lagi mencabar..


 

1 comment:

PerantauSepi1306 said...

uhhh akak jeles neh... nak gi jugakkkkk ;p