Friday, October 03, 2008

satu kisah semayang raya...

kan aku ada bgtau.. raya ni aku x bape nak raya sbb aku keja di mlm raya.. ditambah la lagi ayah den masuk spital..  feel raya ttp ada la lgi.. tu yg semangat lagi nak g semayang raya..
taun ni aku semayang kat msjid klia dlu sblm balik uma takut x sempat smpi kl nak smyg(mmg x sempat pun)..  sampai2 sempat gak la join takbir raya seround dua.. tetiba meleleh gak ayaq mata ni.. syahdu beb.. dh aa taun lps x beraya ngan ayah aku.. sbb dia keja.. taun ni plak dia masuk spital.. 

"kepada muslimin dan muslimat.. agak2 kalo ngantuk tu cover2 la sket .. jgn sampai sy nampak.. karang saya baling ngan kayu nih!!"
 
sblm mula smyg imam tu sempat la briefing sket pasal cmne nk smyg raya.. kira refreshkan balik cara2 yg sah serta btul solat sunat aidilfitri.. skali dia ckp arab lah.. tayyibbbb!! huh.. sib baik la paham sket2 sbb aku layan channel ART kat astro tu (x layan pun takpe sbb tau dh cmne solat sunat raya) so.. solat la pas tu..

nk ketupat.. lapoo... bila leh balik nih!!

haaa.. tang pas solat sunat.. kan ada khutubah(btul ke ejaan nih?).. aku igt ramai yg dh insap.. ada gak la yg bgn awal x dgr khutubah.. act.. aku kalo leh pun nak cabut gak!! hikhik.. cuma mengenangkan hukum suda tertulis ditambah pulak keimanan serta ketakwaan yg ada pada aku nih layan jer nasihat2 serta teguran yg dicerita.. tapi.. ada tapi tu.. mata nih hah.. (alasan!!) ngantuk woo.. sbb aku stay up jaga shif mlm.. bersengkang mata laa..  dlm tu aku sempat la dgr key word penting yg imam tu baca.."bersatu padu.. melawat jiran tetangga.. menolong serta berbuat baik sesama kita.. kalo org bg duit raya amik.." hikhik.. tu pun putus2 cm siaran tv astro bila time ujan.. 

sedar2 dh abes khutubah.. tiba masa org bersalam2 nak balik.. time2 tgh salam.. huh.. kena peluk ngan pak2 arab(studen2 inti kolej) yg x balik sbb mak abah diorg x bgi tambang balik.. ahahaha.. layan ajer la.. kesian diorg nih.. x de sape2 kat mesia nih.. tu cara diorg.. cm kita bersalam2 pun dh cukup kan.. hikhik.. eee... geli kena peluk pun ada... adoiiii!!!!

6 comments:

ichigo said...

slamat hari raye radjeli..mintak maaf klu ada salah silap eh..wui sempat amek gambo dlm masjid..lawa plak tuh! cis

viruspadu said...

alahai siannya ko

wei ko ada call aku ke hari tu, eh call ke sms ek? lalok yang bgtau aku

bapak ko mcm mana weiiiii...

alia said...

selamat ari raya aidilfitri....siannyo....bebanyak doa utk kesihatan apak..

ps: kena peluk ngan pak arab mmg ler geli...cuber klu ngan minah arab..ehem..ehem...

gayour said...

salam aidil fitri. moga pak ngah selamat dan bebahagia.

elyn said...

ya betul2..agaknya klu minah arab..sure lama gila dipeluk..auw..pak ngah gatal..

elyn doakan semoga ayah pakngah sehat walafiat..dan boleh la dapat duit raya..hehehe

PerantauSepi1306 said...

sealamat beghaye jugak rep. semoga ur dad kembali sihat, K.