Monday, May 26, 2008

Rodalink

Erm.. kan aku dh ckp.. aku menulis ikut suka bila aku nak.. ikut rajin.. ermm.. pejam celik.. dh sebulan aku ngan comp. baru aku RODALINK as Retail and Project Exec.
nak tau pe tu Rodalink?? Sebuah retail chain store untuk family and professional bicycle.. asalnya dari Indonesia. Rodalink inhouse brand ialah POLYGON tapi kat Malaysia nih ktorg ada skali Lerun.. korang penah dgr Lerun Bikes kan?? ada masa dulu2 kan ada kuar iklan beskal roda tiga yg kecik tuh?? Time tu Lerun dibawah Berjaya Group dgn nama Berjaya Lerun. Akan tetapi.. tokey Polygon kat Indon nih beli semua shareholder Lerun dari Berjaya Group 5 taun dulu. Polygon kat Indon sangat populer.. Kualiti pembuatan dia menyamai ngan kualiti basikal yg byk dihasilkan di Taiwan.. (Taiwan merupakan pusat teknologi basikal utama didunia.. byk brand basikal dibuat disini walaupun ada main officenya di US. eg.. GT, SCOTT, MERIDA, GIANT etc).
So bila diorg take over Lerun dr Berjaya. Salah satu cara nak pasarkan basikal Lerun and Polygon selain jual melalui dealer yg diorg lantik, Lerun ambik konsep Rodalink sbg satu cara untuk jual brand in house diorg ni. Rodalink kat Indon dan Singapore sgt establish dikalangan org disana. Selain menjual servis, Rodalink bersama-sama POLYGON bergiat secara aktif dalam aktiviti berbasikal.
1st chain Rodalink dibuka di Jalan Telawi Bangsar kira-kira 5 tahun yg lalu. Sebaris ngan kedai belon dan pet shop.. dn dekat sgt2 ngan Bangsar Village. (Sila tgk peta)


Kemudian.. pada awal tahun ni.. satu lagi cawangan Rodalink dibuka di USJ Taipan.


Apekah yg boleh didapati dr RODALINK nih.. sudah semestinya bukan roda keretapi atau roda2 jalan raya.. di RODALINK kami menjual barisan.. cewahh.. basikal berkonsepkan family dan professional.. mountain bikes, road bikes, hybrid, folding and tendem bikes.. juga terdapat aksesori basikal dr ujung tayar belakang hingga ke tayar depan beskal.. dr ujung rambut hingga ke hujung kuku kaki ku kaku.. kuikuikui.. Lerun khasnya RODALINK memerupakan main distributor untuk basikal Lerun, Polygon dan GIANT di Malaysia.. byk range dr mountain bike hingga road bike boleh didapati. Juga main distributor komponen serta aksesori spt SHIMANO, GIANT, FIZIK, SELLE ROYALE, CINELLI, COLNAGO dan DAHON. So sebagai pengedar utama.. harga2 item kat sini merupakan yang paling murah kalo nak di comparekan ngan kedai2 lain..

ape keja aku?? aku wat retail serta admin untuk store kat USJ.. pada masa yang sama aku wat sket2 kerja mekanik. kalo ada time ktorg aku kuar cycling ngan customer.

Sbg ahli baru aku kena g dua tempat nih. Sbb still under training untuk take over admin store USJ nih. Kdg2 kena g Bangsar.. tp selalunya kat USJ.. kalo aku keja kat USJ aku akan balik bermalam kat uma aku kat Shah Alam. Hikhik..

peta menunjukan trek aku merempit dr USJ ke Shah Alam

kalo plak aku keja kat Bangsar.. aku balik la duduk kat uma parent aku.. sbnrnye lg best duduk kat uma Shah Alam.. aman damai.. sunyi je manjang.. ASTRO pun ade gak!!



mgg nih jer aku kena ulang alik kl bangsar.. kl usj.. usj shah alam.. shah alam ikano.. huhu.. ponet2!!
so itu la serba sedikit yg aku leh merepet pasal keja aku.. keja + cycling = aku penat tp puas.. buat masa ni la..

2 comments:

PerantauSepi1306 said...

rep... agak2 ader tak beskal yang bley tampung saiz we all ni dan skali tiga-tiga mau kayuh cam otoman tiga tuh.. muehehehehehe..

best kan rep layan gerek nih.. rasa cam over the top jer masa speeding tuh dan angin plak menerjah ke muka.. eceh... nostalgia gerek seeehhh le plak ;p
hahahahaha

apa2 hal slamat maju jaya, OK...

Superstage said...

salam, macam mana ye kita nak tahu agak-agak ukuran frame basikal yg sesuai (selain dari test naik sendiri)? Berminat nak tangkap Dahon foldable tapi takde la pulak reganya dipaparkan dalam website lerun tu..