Tuesday, April 22, 2008

da arwah pak long..

ahad mlm isnin.. kitorg dpt msg dr family pak long yg dia masuk spital sbb jatuh.. errmm.. time tu mybe biasa2 jer... so x de benda nk dibimbangkan.. so plan konon2 nak trn penang mgg dpn lawat dia.. namun.. Allah SWT telah memanggil dia lebih awal agak2 dalam kol3.20 pg disebabkan serangan stroke..

~ satu imbasan
pak long aku balik uma jap lepas anto mak long aku kat uma adik beradik dia.. then nanti dia dtg la balik.. agak2 dlm kol 5.30.. anak dia.. k.yin cll pak long kat uma tanya tgh watpe.. time tu pak long ckp dia pening2 then time2 tgh ckp tu k.yin dgr org tua tu batuk2 pastu cm muntah2.. then line-cut off.. tp diorg ignore sbb pikirkan mybe pak long aku g toilet.. dan selalunya bila kalo dia pening2 dia akan tdo berehat..
mak long aku ngan anak dia balik uma sendiri.. bila balik uma dia tgk uma bergelap..ermm.. pesal ek? time tu x rasa ape2 lagi.. bila buka pintu uma.. kerusi meja makan nampak beralih tempat.. skali bukak lampu dan bila pg ke dapur.. diorg nampak pk long dh tertiarap kat lantai.. time tu gak la diaorg panggil ambulan anto ke spital sebrg perai..
namun begitu.. sebab scan machine kat sana rosak.. pk long aku kan anto ke spital kat pulau untuk scan.. sampai2 kat sana.. doc scan.. doc tgk result n time tu doc mintak anak beranak pak long aku bw dia blik uma atau ke spital kat sbrg perai.. time tu chances u pak long aku utk terus idup dh tipis.. so mak long n anak2 dia redha je ngan keputusan doc.. dlm masa yg sama ajar pak long aku mengucap kalimah syahadah.. alhamdulillah.. dgn tenang dan semua anak beranak ada disisi.. jam 3.20 pg dia pergi meninggalkan dunia buat selama-lamanya.. betul kata2nya.. bila dia mati.. dia x nak susahkan sape2..

family aku bertolak dr kl dlm kol 9 pg lebih.. dn sampai kat butterworth dlm kol 1 lebih.. arwah pak long dikebumikan pas asar.. so sempat la kami tgk wajah arwah kali terakhir..


pak long ~ Ismail b Omar
abng tiri pada ayah aku.. lain2 mak.. atuk aku ada 3 bini.. hikhik.. kalo family aku ke utara mmg wajib akan lawat family pak long aku kat bagan ajam, butterworth.. parent aku sempat lawat pak long aku wat kali terakhir 2 mgg sblm tu..
masa kecik aku slalu kutuk pak long aku kedekut.. sbb kat uma dia x nak pasang kipas angin.. alasan dia uma dia tepi laut.. bukak tingkap jer angin sepoi2 bahasa masuk... err mmg pun.. hikhik...
ape2 pun moga arwah tenang bersemadi disana.. Al-fatihah..

3 comments:

ija said...

takziah rep...

Mama Dihah said...

Al-Fatihah...

Moga roh arwah tergolong bersama orang2 yang beriman... AMIN..
Slm takziah dr dihah n family...

suzie apai said...

salam takziah dari aku....