Thursday, March 27, 2008

merepet pasal keja..

ermm.. pasal keja aku skrg nie.. 4 taun aku keja kat kinokuniya book store klcc.. ape skills yg aku dpt.. skills ngorat aweks..?? huh.. no komen.. ni yg selalu aku ngan geng2 aku pening2 lalat bila nak tulis dlm resume bila nak apply job baru.. juga.. dlm sessi sembang2 time intervierw.. job scope kitaorg x la byk mana.. terlalu common.. semua org leh buat.. esp. dlm retail line ni.. cm senang sgt.. dipermudahkan pengolahan ayat pasal job scope ktorg.. customer service, susun buku, buat replenishment dan dealing ngan distributor.. tu pada dasarnye la.. mmg tetiap hari.. pejam je mata bila dh jejak kaki kat level 4 klcc tu.. tu la rutin keja kitaorg.. keja yg dikelilingi ngan ilmu.. kalo nak jump ke bidang lain.. amat la susah.. walaupun background aku lebih kepada finance.. sbb kata org.. scroll yg kita amik masa konvo dulu.. laku untuk 2 taun awal jer.. selepas itu.. employer akan lihat pengalaman kita berdasarkan job scope kita.. tu la sebabnye kita kena pandai mengolah/menggoreng ayat kita.. agar employer akan lihat kita ni multiskills walaupun keja dlm sebuah toko buku..

namun.. hikhik.. act.. bukan tu saje yg ktorg wat.. nk kena gali2 ape sebenarnya yg terselindung disebalik benda2 rutin yg ktorg buat nih yg kdg2 kita sendiri x sedar yg kita perlahan2 ada skills yg org lain x de..

customer service..
ermm.. melayan ape yg customer nak.. ape saja yg berkait ngan buku dh soklan2 am.. kalo dia tanya kat mana letak mcd kat klcc pun ngan muke senyuman artificial pun tunjukkan la kat mana ada mcd tu.. kecuali kalo cust. tu azan ngan bc talkin tgh2 kino.. hikhik.. ader terjadik!!
yg tu baik hambat je org tuh..
aku banyak timba pengalaman melayan org.. dr org yg terlampau cun.. err.. huduh.. tua ganyut.. muda.. bby yg kena tinggal parents yg lupe diri shopping, yg wangi yg busuk sgt2.. dh yg paling best yg paling banyak songeh.. memula keja dulu.. mmg la.. aku ni angin sket.. kalo x kena tempat aku bleh jer belasah org tu dpn2 aku... penah sekali ada sowang customer yg mmg aku agak x suka dia main2 ngan quran.. bleh la plak dia acah2 pegang2 quran tu.. mmg aku hangin semcm.. cuma alhamdulillah.. aku tetiba rasa waras.. kalo tak.. terpelanting gak mamat tu.. mmat tu dulu slalu dtg kat area2 religion.. dia suka kaco ct ngan yati.. tp pas dua2 org tu kawin.. trus x nampak batang idung dia.. aku rasa ramai yg x leh control perasaan bila kena situasi cmtukan?? lagi2 kena maki.. yg pasti.. customer is always right!! tadah je la telinga tu.. kdg2 sampai berasap2.. mulut tetap ckp.. you are right.. yes.. yes.. sambil senyum2 kambing!!
sekurang2nya aku blajar membaca gerak geri customer dan memperbaiki skill komunikasi aku.. mcm2 level org aku dh jumpe.. dr org biasa sampai la ke Tun Mahathir.. sebenarnya.. org2 yg atas2 ni bila kat tempat ilmu camni diorg mmg down to earth.. aku kagum pada Raja Nazrin Shah.. aku penah la terkasr sket pada dia.. hikhik.. sbb aku termarah sbb dia bukak plastik kat buku tu sendiri.. ishkk.. Ammppun tuanku..er tp dia x perasan kot..
selain itu.. cust. serv ni membantu aku mengawal perasaan angin aku yg x pasal2 dtg.. ye la.. cust. ni la sumber rezeki aku.. tanpa depa.. x bergaji la aku.. so redha je ler..
yang penting skali.. aku kenal ramai kawan2 baru dr mcm2 background..

err.. susun2 buku..
tang ni mmg x yah la aku nak cite kesusahannya.. sbbnya bab kemas mengemas ni mmg aku cukup terer.. hikhik.. manakan aku leh dpt bilik terbaik masa kat u dulu 2 taun berturut2?? cewah.. upp sket!!
disebalik buat keja mengemas2 ni.. ia menjadikan produk knowledge aku cukup bagus.. sampaikan aku leh igt harga buku2 selain dari tajuk ataupun penulis.. pasal lokasi buku2 tu toksah tanya la.. kdg2 aku siap tuju jari je dari jauh.. org dh nampak buku tu.. sampai kdg2 org pun kagum ngan kehaibatan aku.. hikhik.. err.. rasa kembang memuji diri sendiri nih.. wakakaka!! sib baik la aku x hapal isbn.. err.. isbn?? menatang ape kan itu..
ape yg aku dapat.. aku jd teliti.. peka pada perubahan trend pembaca, aku mampu 'membaca' apekah yg cust. aku mahukan.. ( aku incharge section untuk academic dan komputer~customer aku dikalangan org2 yg menuntut ilmu dan mmg berilmu tinggi) dan aku sendiri dpti aku tau benda2 pasal nanotech, architecture, kejuruteraan mekanikal.. civil.. dan komputer!! kalo nak ajak citer x de hal la.. pastu selit sket pasal citer bola yer.. nasib la kalo bukan kipas susah mati MU!!

tu la sedikit sebanyak.. kalo nak merepet byk lagi.. alhamdulillah.. byk gak yg aku dpt kaut sepanjang 4 taun aku kat kino.. cmne manager psiko staff yg nak resign, pujuk ngan ayat2 power yg kita mmg tunjang pada company.. aku dpt kesimpulan.. bila kita nak UPkan diri.. kita kena byk jd penyebuk, jd fussy, menonjol diri (kalu mmg kena cara takpe) dan guna kipas kelajuan industri.. sememangnya aku buleh sepenuh jiwa dan raga pd kerjaya skrg nie.. namun.. ada beberapa kes yg mmg menghantui semua staff bkn aku jer.. nampaknye aku skrg x mampu nak bertemu ngan hantu tu.. yg lelain imannya tetap kuat ngan dugaan hantu itu.. namun aku amat merindui kerjaya pertama aku dan kawan2 disitu!! sampai mati takkan aku lupe.. insyaAllah..

5 comments:

viruspadu said...

tahniah rep

akhirnya doa itu termakbul jua

UbidMall said...

Rep, teruskan perjalanan... nikmati dunia baru..

When my mind started to generate said...

Cikly, aku pernah menghadapi saat-saat tu. Aku rasa ko memang cukup kuat untuk terus menahan KLCC. Jangan risau, ada rezeki ko nanti, ko akan merindui saat-saat tu. Macam aku.... ;D

When my mind started to generate said...

Cikly, camna ko leh dapat waktu mesia ek? aku jumpa indon punya time je. hehehhe....

ichigo said...

bestnyer nak blah dah...sedey sebab nnt takde member yg selamber mcm ko..wuu..sedey..weh, bg email ko, aku nak invite ko baca blog aku niih..hehhe

~iza