Tuesday, December 16, 2008

the journey to the center of the airport!!

kali ni aku nak cite perjalanan dr uma aku kat sentul ke klia... korang x caye kan aku ulang alik keja ulang alik tiap kali keja.. bapakkkk jauh.. kalo drive.. agak2 dlm 80 km gak la jauhnye.. sejam lebih gak la smpi.. kena tol lagi.. adoiyai..
mula ngan langkah kanan!!

so.. aku memilih menjadi warganegara yg prihatin akan pencemaran asap err.. mesra alam sekitar, menaiki kenderaan awam untuk ke tempat keja..

stesen kebanggan rakyat sentul.. SENTUL TIMUR


dr uma aku kat bbsentul aku akan amik lrt aliran ampang(huh.. aku lg ske nama lama.. lrt star) dr stesen sentul timur menuju ke stesen lrt masjid jamek kl.. kat cni aku kena turun ke lrt bwh tanah plak naik lrt aliran kelana jaya (guna nama lrt putra kan senang sebut! gedebet tol rapid kl!!) perjalanan menaiki lrt ni disambung ke stesen rakyat KL Sentral untuk aku amik bas ke LCCT. Perjalanan dlm lrt dr uma ke klsentral hanya mengambil masa.. 1/2 jam dn kurang.. (sama lama perjalanan masa aku keja kat KLCC dlu)

stesen berikutnya.. MASJID JAMEK

Tibanya di KL Sentral.. sbnrnya ada byk option untuk ke KLIA dan LCCT..
1. naik ERL trus ke Stesen ERL KLIA ~ aku x naik sbb mahal
2. naik bas Airport Coach (Kaler hijau silver) ~ kdg2 je naik sbb aku kena jalan jauh la nak ke opis aku..
3. naik KTM komuter turun ke Stesen KTM Nilai ~ ni last option kalo bas atau ERL breakdown, sbb sgt la jauh dan slow bagak cam totis. Dr Nilai kena tgg bas ke KLIA atau LCCT lagi.
4. naik bas trus ke LCCT.. ada dua bas kat cni.. AEROBUS (kaler kuning) dan SkyBus(merah).. smpi kat cni aku pilih bas yg mana jalan dulu.. sbb bas2 kan cni akan gerak setiap 1/2 jam.. so leh la bajet2 time u smpi kat opis. naik bas ni yg best sbb staff klia ada dpt separuh harga tiket.

Perjalanan KLIA akan memakan tempoh dlm satu jam ke 45 min.. bergantung kepada kepala driver bas.. agak2 dia rasa dia cm bwk keta F1.. maka cepat la sampai.. tak kira la ujan ke kering.. bas ni akan melalui Highway KL - Putrajaya sebelum bas guna laluan Putrajaya - Dengkil - KLIA atau guna highway ELITE Putrajaya _ Elite.. slalunye aku amik kesempatan u merehatkan mata sepanjang perjalanan nih.. tau2 dh sampai...

ble sampai kat LCCT.. nak ke opis aku ada 2 cara plak.. satu panggil driver amik aku masuk.. dan yg paling aku sgt2 ske.. melintas taxiway(ops.. kantoi la plak.. BTW.. aku kan bos on duty airside klia.. ikut ske la.. miahaha..)

nak lintas taxiway ni pun kena tgk kiri kanan gak..

belah kanan ada 5 bijik... adoiyai...

tu dia opis aku!!
ok.. ready to work!!

maka.. dlm tempoh sejam setengah aku dh leh sampai kat tpt keja aku.. aku sgt2 suke opis aku ni sbb opis aku terletak kat tgh2 airport.. hari2 leh tgk kapal terbang.. yg UNIK.. kalo org lain bila selak tingkap atau bukak pintu opis nampak keta lalu-lintas.. kat cni plak.. kapal terbang plak yg lalu lintas.. yg x bestnya.. BISINGGGGG!!! sekian itu la sahaja kisah perjalanan aku ke tpt keja.. nak tau cmne aku balik ke uma.. err.. korang baca la entry aku ni dr bwh ke atas.. paham kot kan?? miahahaha..

err bule ke tagged kisah perjalanan ke opis nih.. yg rajin wat la ek..

cmne nak kira dividen asb

aha.. ramai yg dh tau dividen ASB taun ni dia bg 7sen dan bonus 1.75sen setiap saham (satu saham ASB fixed rm1) tapi ramai yg kompius cmne pengiraan dividen dan bonus kan..

cmne nak kira DIVIDEN

pengiraan dividen diagihkan secara tahunan dimana jumlah baki minimum* setiap bulan antara Jan dan Disember tahun itu dibahagi kepada 12 bulan dan kemudiannya di darab dengan dividen yg diagihkan pada tahun itu.

cth:

Kes 1 (pelaburan yg tak terusik)
Mula melabur pada Jan 08 dengan RM100. Dalam tempoh 12 bln hingga Disember tiada apa2 penambahan dan pengurangan dlm pelaburan.(Maknanye dlm acct tu ada RM100 jer sepanjang tahun). Kadar dividen untuk tahun 2008 adalah 7sen sesaham.

Jumlah dividen 2008 = (jumlah baki paling minimum antara Jan-Disember)/12 x 0.07

Jumlah dividen 2008 =(100*12)/12x0.07 = RM 7

Jumlah dividen 2008 = RM7

*jumlah baki minimum - katakan la dalam salah satu bulan korang ada kuarkan RM50 dr Rm100 yg ada dlm acct tu.. pastu dlm bulan yg sama korang tambah RM100.. maknanya sekarang dlm acct tu ada RM150.. tapi dlm pengiraan dividen hanya baki minimum yg direkodkan dlm bulan itu akan diambil untuk pengiraan dividen. So baki min u bulan itu RM50.

Kes 2 (kdg2 mesti kita akan tambah atau keluarkan pelaburan.. duit tu nak guna wat downpayment ke.. takpun duit potongan gaji yg kita masukkan tetiap bulan.. secara x langsung effect pada baki min bulanan)

pengiraan masih sama..

Jumlah dividen 2008 = (jumlah baki min antara Jan - Dis 08)/12*0.07

katakanlah jumlah baki minima sepanjang tahun itu RM3500

Jumlah dividen 2008 = (100 + 200+300+ ....+250+300+150= rm3500)/12*0.07

Jumlah dividen 2008 = RM20.42

next!!!!!

cmne kira bonus plak

bonus plak dikira jumlah baki min selama 10 tahun (120 bulan). Org yg dh melabur lebih 10 tahun sgt2 beruntung sbb baki min selama 10 tahun tu dikira u pendapatan bonus.

cth. tahun ni.. bonus yg diagihkan ialah 2 sen.. dan anda mula melabur RM100 sebulan selama 10 tahun x penah tambah/kurang pelaburan.. dipendekkan cite.. jumlah baki min bulanan selama 10 tahun (jan-dis selama 10 thn) tu adalah rm 214180 (bykkan?TAPI tu adalah jumlah baki min sepanjang 10 tahun..aku dh kira)

jumlah agihan bonus 2008 = (jumlah baki min bulanan selama 10 tahun)/120 *2%

jumlah agihan bonus 2008 =(214180)/120*2% = RM35.80

katakan la baru setahun melabur.. dan kita amik kes 1 sbg contoh.. jumlah baki bulanan min adalah rm3500

jumlah agihan bonus 2008 = (rm3500/120)*2% = 0.58sen

sebenarnya melabur dalam saham amanah ni sgt menguntungkan.. buat jangkamasa panjang.. dan tiada risiko kerugian. kita mulakan melabur hanya rm100 setiap bulan itu pun dh memadai.. lebih lagi bagus.. kalo ada bonus gaji masuk untuk yg mampu.. agar dpt lebihan pulangan.. BONUS plak akan bgi byk manfaat pd pelabur jika tak mengusik simpanan sejak 10 tahun yg lalu. Selamat Melabur.

p/s: aku menulis berdasarkan pengalaman aku praktikal selama 4 bulan di ASNB.. selama itu aku di tempatkan di JPPA.. jabatan perhubungan pelanggan dan agen.. sbb tu la aku tau cmne nak kira.. tp kalo ada salah harap tegur..

Monday, December 08, 2008

sesekaLI aku STRess

rasa cm nak menjerit.. rasa cm nak berlari.. rasa cm nak marah.. semua ada... KELUARRRRR LA WAHAI STRESSS DR DLM JASAD AKU!!!!!!

err.. sori.. ntah tetiba dtg angin lintang dr barat..

Friday, December 05, 2008

nak kongsi gift


nak bg gift christmas nih.. korang copy pastu print.. bwk g kedainya.. dan taraaaaa!!! dptla diskaun!!

Thursday, December 04, 2008

bila final exam

exam? pe tu exam.. tu la soklan bila aku tanya kat junior2 aku masa pas abis blaja dulu..  belagak bagai.. igtkan kan masa keja x de dh nak pening2 kepala nak exam.. tp masa keja kino dulu mmg x de ada examnya.. comfem sampai ke tua.. ye la.. keja tetiap ari menyusun buku, wrapping buku, sorting buku, pricing buku, order & sourcing tajuk2 buku .. 

layout airport dan standard route yg kena tau.. tu dia ref. book dan layout yg byk...

tp bila masuk malaysia airport ni byk developement course u staff.. spt yg diketahui.. aku kan tgh dlm lead-in course ngan dca selama 3 minggu.. so segala macam tajuk yg dibentangkan ada masuk dlm final exam.. just untuk evaluate sama ada ktorg paham ngan course nih.. 

sofa merangkap katil..

so.. balik semula ke zaman blaja.. aku plak kdg2 stay kat opis pas kursus.. kelebihan kat situ.. leh la ada time nak studi(kehkahkeh).. study la kononnya.. x jugak beb.. nak tau aku watpe.. mlm2 aku ikut geng shif mlm wat inspection kat airport nih..  pas balik kol 1 pg br la ada time.. briefing room jd port study n stido aku.. tapi kejap je time aku mentelaaah.. yg lebihnya tdo.. ish.. kepada kengkawan, jgn contohi aku.. sb aku nie terer.. terang sket ati.. tak studi pun takpe.. belagakk tuu!! sabo ajer la..

mata dh merah.. time to sleep!!

Tuesday, December 02, 2008

Bile BULAN senyum

erm.. tuhan itu maha kaya kan.. kalo dia nak tunjukkan kekuasaan nya kdg2 tanpa kita sedar dia tunjukkan pada kita.. macam malam td.. 

disebabkan aku kursus maka aku stay la kat opis dlm airport nih.. time nih tgh lepak2 main game dan sembang2 kosong ngan bebudak shif cik bard.. ada la dgr telepon ring ring.. uncle pang jwb..ah yau call(dia nie tokei potong rumput kat cni...) congcengcongceng.. ammak!! pastu dia lari kuar smbil ajak ktorg kuar g dpn opis..  ape lagi ktorg pun ikut la kuar.. huh.. subhanallah.. tu diaa!! kat airport ni awannya kurang... luas langitnya.. so nampak sgt2 jelas akan bulan senyum itu.. menjakun jap.. sambil try snappi pic bulan tu guna camera hp dan kamera digital company.. hampes la.. x leh nak amik pun.. time ni la gak lagi rasa terbakar hati nak cepatkan amik DSLR!! 
yg bestnya.. siap main teka2 bintang ke satelit.. ada org ckp satelit.. bintang... skali kuar berita pg nih.. planet daa.. hikhik.. ape pun.. nak puaskan hati spe2 x sempat tgk.. aku copy pic dr s'kabar berita hairan nih!! 

p/s: ekceli tgk 'live' mlm td mmg sgt2 best!!


Keajaiban bulan 'senyum': Luar biasa. Kelihatan bulan sabit dan planet Musytari serta Zuhrah menyerupai muka orang tersenyum atau bulan 'senyum' yang boleh kelihatan bermula kira-kira jam 8 malam tadi. Kejadian luar biasa astronomi itu berlaku  lima tahun sekali turut menarik perhatian ramai rakyat negara ini yang menyebarkan berita bulan 'senyum' itu menerusi khidmat pesanan ringkas.

Keajaiban bulan 'senyum': Luar biasa. Kelihatan bulan sabit dan planet Musytari serta Zuhrah menyerupai muka orang tersenyum atau bulan 'senyum' yang boleh kelihatan bermula kira-kira jam 8 malam tadi. 





Monday, December 01, 2008

erti jumaat..

apekah erti solat jumaat.. nak huraikan panjang.. lagi pun fadhilatnya amat tinggi.. salah satu sbg menghormati hari jumaat sbg penghulu segala hari..
 
namun ringkasnya Solat Jumaat ialah solat fardu (dua rakaat) yang dilakukan pada hari Jumaat menggantikan solat Zohor, dan ia dilakukan secara berjemaah selepas mendengarkhutbah. Solat Jumaat itu hukumnya Fardhu Ain, iaitu wajib dikerjakan atas setiap mukallaf dengan syarat-syarat tertentu..

bila dtg hari jumaat ni, aku amat suka memerhatikan akan para jemaah yg lain.. mcm2 warna warni perangai org kt dpt tgk.. lagi satu aku suka tgk rekabentuk dlm masjid atau surau.. kalo dlm msjid moden aku suka lihat akan corak2 serta tulisan ayat2 Al-Quran didinding2 masjid.. kalo masjid yg lama.. esp dr kayu.. aku suka bau kekayuan masjid tu.. masjid2 lama ni yg cntik ukiran2 kayu dia..

pengalaman berhari jumaat ni mmg byk.. cthnya tdo ditghari time2 jumaat.. tu salah satu penyakit ms zaman nakal.. tp x lagi la aku curi slipar org kay.. kasut aku kena curi ada la... ermm time tu nak g interview.. bkn kasut aku.. kasut abg aku.. mahal plak tu.. balik uma kena leter!! dosa pakai x mintak permisi.. mudah2an selepas ni dimudahkan aku u pergi berjemaah lagi smpi ke hujung nyawa..

p/s: pic ni aku snappi masa jumaat di msjd klia br2 nih.. ops.. sblm masuk azan lagi ea..

pagi yg indah..



suatu pagi ke tempat keja... melalui jalan pekeliling ke lcct melalui kompleks bunga raya.. subhanallah.. suatu pemandangan amat cantik.. aku dh lama keja pun baru perasan.. sbbnya.. aku jrg drive awal pg g keja.. dan bgn ngam2 subuh.. hikhik!! layan ajer la pic..

Monday, November 24, 2008

WANTED ALIVE!!




from head to toe complete set... willing to pay what ever requested according to weight... miahaha..

 A MUST.. have boat and moto.. motokar atau bas dua tingkat lg bgs..

p/s aku jumpe sticker nie masa memulau kat food garden lcct.. saja suka2 nak kongsi ngan kengkawan.. tiada agenda tersembunyi.. 

Friday, November 21, 2008

end of week 1


layout yg kena masuk dlm kepala!! adess!!!

akhirnya.. klia lead-in course ngan dca dh abes.. err.. minggu pertama yg dh abes.. ada lagi dua minggu .. seminggu pun dekat 10 chapter dh cover.. tetiap ari wat test.. esp test pasal klia airfield layout.. nak tau sejauh mana ktorg tau kat mana letaknya sekian2 gates.. mana taxilane, taxiway.. mana main terminal building, satelit terminal, lcat(lcct) dan kargo.. tu semua kena igt.. lebih2 pd airtraffic controller.. sbb diorg kena guide ke mana kapal terbang nak pergi pas mendarat..


did you know an acft can move reverse... ?? by towing back la.. miahaha!! 
aiseh.. ok.. nih add facebook sy.. sila add friend yea!!

dua2 fasi.. tp ktorg panggil cikgu.. en hukarim ngan en raj.. sempoi abes.. byk cerita dan pengalaman diorg selama 10 tahun  sbg air traffic controller kat klia nih diorg sharing.. psl deal ngan pilot yg byk songeh, cmne diorg handle landing ada problem.. ops.. so far klia rekod bersih lagi.. tiada kemalangan yg melibatkan nyawa disebabkan kapal terbang terhempas.. alhamdulillah.. mintak dijauhkan.. 

nak balik uma.. nak study.. nak date.. nak ber"face book".. cukup ke time aaa??

cuti dua ari.. igt leh releks ke?? kena studi la.. nex week ada final xm wooo..  tp yg aku suka.. sbb leh balik uma.. leh on9.. aha.. specific lagi.. leh ber"face book".. ok la.. aku nak ke lcct nih.. nak balik kl.. salamz!!


 

Wednesday, November 19, 2008

aku bz kursus pun kena tag?

1. What is the relationship of you and him/her?


2. Your impression towards him/her (aku edit sket aa ek)


3. The most memorable things he/she had done for you.

4. The most memorable things he/she have said to you?

nombor yang anda dail tiada dalam perkhidmatan. sekian, terima kasih

5. If he/she become your lover, you will…

my big wide hugs!!

6. If he/she become your enemy, you will...

full throttle protection!!

7. If he/she become your lover, he has to improve his/her..

i've a big tummy!!

8. If he/she become your enemy, the reason is...
r u already watch da movie?? 

9. The most desirable thing will to do on him/her is?
u'll safe under my arms... forever

10. The overall impression of him/her is…


11. How do you think the people around you will feel about you?

no idea.. thnx for think me +vely, i'll improving day by day!!

12. The character of you for yourself is?

bad tampered but easily cool down, fear looking  with smiley face, happy go lucky.

13. On contrary, the character you hate of yourself is?

i'm food lover.

14. The most ideal person that you wanna be is?

jadi..en razlie yang baik dan comel... (aku tuka nama jer ek jijah!!)

15. For the people who likes you, say something about them.
alamak..terima kasih lah...buat susah-susah aje..tapi nak cakap jugak..sayang korang sume..muah..muah..tuk pompuan ye..rep ke tepi.. (ayat jijah nih)
ye la aku ke tepi.. BTW.. thanks for accept me as i am..  keep in touch!!

16. Ten people to tag:
1. esmet ulam raja
2. malaysia airport sepang sdn bhd
3. "kak sherry"
4.izadira (paham2 la yea)
5. kak tasya (amik berkat pengantin baru)
6. ekha (err.. cikgu ini sgt comel)
7. kak sydd(akak ini sgt comel)
8. abg sham(adik mu nak gak tahu..lama dh tak hapdet ni!)
9. suzie dan apai..(korang kena buat gak) MANDATORI
10.eyln(haipp!!)

17. Who is no. 2 having a relationship with?
anak sykt kepada malaysia airport berhad

18. Is no. 3 a male or a female?
inverted comma.. nama tul salahuddin.. jantan.. awww

19. If no. 7 and no. 10 were together, would it be a good thing?
mmg.. gegak gempita tiap restaurant kalo diorg ada!!

20. How about no5 and no8?
ngak boleh...dua-dua udah berpunya..ikatan terpatri gitu..(thnx jijah.. aku malas nak edit2)

21. What is no. 1 studying about?
ntah.. tp dia kaya.. dia ada byk kilang-kilang dan factory-factory.. dlm dh luar negara.. seperti afganistan, pakistan, go-head go-stan dan setan.. miahahaha

22. Is no. 4 single?
iza ko single lagi ke? ops..abg dia sudaa marii!!

23. Say something about no. 6
cikgu dehebab yg g skool naik scoot pinkynya.. sgt cumel bila bergaya.. amat sukakan sengol2 ketika keja di Kino dulu.. gemar ber tai chi kang.. sgt garang lagi mengerikan.. tp dia ni la anak sedara yg paling sporting dan happy go lucky!! 

ada puas ati pn jijah?? aku byk kena studi u kursus ni.. tp ko nyer pasal.. aku wat la gak!! BTW.. ko dh emel lom kat aku yg aku nak tu.. ops.. sori semua.. sbb aku kaki merepek.. tp APA YNG PENTING...KERJASAMA!!!

Tuesday, November 18, 2008

kursus yg mungkin kurus...




mulai isnin ni aku dh setat join DCA lead-in course di klia.. sape x nak tau cmne life jdi air traffic controller (ATC) kan?? tau kan ape atc..?? ala org yg slalu guide pilot untuk landing atau berlepas kat airport tu.. ada paham??


course ni merupakan sharing knowledge ape sebenarnya tugas2 serta tanggungjwb ATC serta kepentingan wujudnya DCA(jabatan penerbangan awam) . malaysia airports sbnrnya GLC yg diwujudkan oleh gomen u menguruskan airport2 kat mesia nih.. so tugas kami sbg pengurus airport mmg byk berkait ngan DCA.. dr dr process implementation regulation hinggalah komunikasi harian.. huh.. korang bukan paham pun.. miahaha.. ikut suka aku la nak cite..


penekanan pada 4 bulatan merah.. makan time!!


course ni selama 3 minggu!! yahoo..!! sbb aku x masuk shif.. ari minggu leh balik aa jumpe itik!! wakakaka.. time tu gak la aku akan jd airside motel manager (aku lantik diri sendiri sbg pengurus restroom kat opis aku daa..) sbb aku akan berkampung dr isnin - jumaat..

dlm tempoh tu byk tempat2 menarik akan dilawati.. (kalo aku rajin.. aku akan update)spt matc(mesia airport training center), menara dca, kawasan landasan kapal terbang(huhu.. tiap2 ari aku masuk dh), controller di subang dan ikutkan schedule.. akademi airasia.. hikhik.. leh cari dania kat situ.. agak2 kerek x dia? tunggu!!
p/s: semua pic adalah pic 1st day..

aksi2 sakai trip ke sabah ari tu..

huh.. ni salah aku sbb join kelab kenu uum dulu..!! kalo x join x de la aksi2 sakai bila bergambar.. adoiyai.. tp.. layan ajer la.. juga dh membarah pada org lain..

senaman tempurung lutut.. 8 lagi..


ngeeerienye naik canopy walkway!!

aku lagi aaa ngerii!!
maskot x rasmi poring hot spring!!


pe kes ko poluk tiang tu awe oi!!
aku wat cmni agar driver bwk slow sket!!
dah la.. takkan tambah pun tinggi kolo wat cmtu
org kuat mkn nk tunjukkan kekuatannya..
harusss diingat wahai kwn2..!!
aku kena blaja geog balik nih!!
peacee... err.. pesal org kalo bergamba je tunjuk dua jari.. nah.. aku bg sepuluh jari!!!

Monday, November 17, 2008

ok x jijah??

aku dh lama x masuk blog best fwen dr bentong nih.. lastest story dr cikgu yg g skola time2 cuti skola.. ahaha.. serupa x yah cuti jer!! ops..krg lebih2 kena plak silat ngan dia krg (ko masih amalkan silat ke? ops.. nanti trnkan ilmu silat kelambu ek..) ahahaha.. cabutt!! so.. sbb dh di tag.. ngan rela hatinya aku tunjuk nih.. 

pic nk aku amik masa masuk landasan kapal terbang 1 (Rny 14L/32R) di KLIA... sape2 rajin masuk www.wikimapia.org(cm google earth) cr la mana letaknya landasan nih.. time ni tgk wat pemeriksaan ke atas landasan.. tgk markings, tgk ada bangkai burung, halau biawak dan kejar kapal terbang.. hikhik.. err.. yg dua kat depan tu akunyer officer.. en kadar dan anak angkatnya.. reza.. ermm.. ada cm suria perkasa itam x spek ku?? miahahaha..
sape2 nak wat en3 pasal pic korg silakan la.. aku malas nak tag2.. just for fun kan..  but note this!!

1. Take a recent picture of yourself
2. Dont change clothes. Just take ur picture.
3. Post that picture with NO EDITING
4.Post this inscruction with ur picture
5. Tag 10 people to do this.


 bubbye!!

Tuesday, November 11, 2008

20 cara tambat hati wanita.

Dengan bangganya aku tujukan en3 ni buat aku dan sahabat2 seperjuangan aku.. (esp adi)..  tq juga pd masterji aku.. en laloque.. hikhik..

Bagi lelaki yang merasa dirinya sukar memperoleh perhatian dari seorang
wanita, jangan khuatir dan menyesali keadaan.  Bukan bererti anda tidak
memiliki daya penarik, tapi kaum wanita lebih tersentuh oleh tindakan nyata
dan mungkin anda tidak memilikinya.  Maka pelajarilah apa yang membuat
wanita merasa kagum dan yakin bahawa anda adalah lelaki yang boleh memahami
dirinya.


1. Setibanya di rumah, carilah dia terlebih dahulu sebelum melakukan
hal-hal lain dan peluklah dia.
2.Ajukan pertanyaan-pertanyaaan khusus mengenai harinya, yang menunjukkan
keperihatinan anda tentang apa yang dilakukannya contohnya "bagaimana
dengan kerja hari ini?"
3.Berlatih mendengarkan dan mengajukan pertanyaan.
4.Tahan godaan untuk menyelesaikan masalah-masalahnys.Sebaliknya, cubalah
untuk merasai situasi yang dihadapinya.
5.Berilah dia perhatian penuh selama 20 minit (jangan membaca akhbar atau
memperhatikan hal lain selama waktu tersebut).
6.Berikan dia bunga-bunga sebagai kejutan ataupun pada hari istimewanya.
7.Rancang aktiviti bersamanya, jangan menunggu hingga hari Sabtu untuk
bertanya padanya apa yang ingin dilakukannya.
8.Ketika dia sibuk, tawarkanlah bantuan contohnya meyediakan makan malam,
menjaga anak dan sebagainya.
9.Pujilah dia di atas penampilannya.
10.Hargai perasaan-perasaannya jika ia marah.
11.Sekiranya anda akanpulang lewat, telefonlah dia dan beritahukan padanya.
12.Jika dia meminta bantuan,katakan ya atau tidak tanpa membuatnya merasa
bersalah kerana meminta bantuan itu.
13.Jika persaannya terluka, tunjukkan simpati anda.
14.Apabila berbicara dengannya, letakkan akhbar ataupun matikan televisyen
dan berilah perhatian penuh kepada dirinya.
15.Kalau sekiranya dia selalu mencuci pakaian, sesekali tawarkanlah
bantuan, terutama jika dia kelihatan penat pada hari itu.
16.Perhatikan bila dia marah atau penat, tanyakan apa yang harus
dilakukannya. Kemudian tawarkan bantuan dengan melakukan beberapa tugas
yang menjadi bebannya.
17.Sewaktu keluar, tanyakan kalau-kalau ada yang ingin dibelikan dan
ingatlah untuk membelikan permintaaannya itu.
18.Peluklah dia paling kurang empat kali sehari.
19.Telefonlah dia dari pejabat untuk bertanyakan keadaannya
sekurang-kurangnya sekali sehari.
20.Bantunya membereskan tempat tidur dan bersihkan bilik.


biar  den ponat pun janji den dapat bahagiakan ekau... muackkss!!

Friday, November 07, 2008

nk jd jutawan??

ermm.. teringat dlu masa skola cikgu penah tanya.. katakan la anda menjadi jutawan.. ape yg akan kita buat?? time tu mcm2 la idea kuar.. nk wat banglo la.. nak beli keta sport.. nak simpan dlm bank.. kalo kepala bisnes.. msti nak invest kat saham.. huhuhu.. yg pasti nak anto parent g haji.. tpkan.. nun jauh di Zimbabwe.. ramai rakyatnya dh jd jutawan... 



Inilah kos biaya mimimum untuk makan tengah hari yang harus dikeluarkan oleh seorang rakyat Zimbabwe yang merupakan penduduk termiskin di dunia.

Ya, wang pecahan 500 juta dollar Zimbabwe yang baru saja dicetak pada Mei 2008 ini hanya bernilai sekitar 2 dollar amerika atau hanya cukup untuk sekali makan saja.
Zimbabwe ketika ini pemegang rekod inflasi terbesar di dunia iaitu 2,200,000 % (2.2 juta persen!), parahnya, harga-harga melambung begitu cepat dengan hanya dalam beberapa minit sahaja, jadi tak heran jika peniaga2 di zimbabwe begitu sibuk mengganti label harga barangan mereka hampir setiap minit!
Pada tanggal 20 Julai 2008 ini bank Zimbabwe juga telah mengeluarkan pecahan wang sebesar 100 Juta Dollar! yang merupakan rekod pecahan wang dengan nominal terbesar di dunia....!!!
Zimbabwe memang memegang banyak rekod dunia, tapi sayang semua rekod itu tidak ada yang membanggakan.  :-(

sehari dalam kehidupan mayarakat disana


harga2 barang di pasar zimbabwe ,
Barangan keperluan harian
 Harga bagi sayur-sayuran
Telur ayam
 Harga untuk membeli seekor Ayam Hidup...
 Wang yg diperlukan untuk makan sekeluarga di kedai makan....
 dan sebotol bir
setiap bulan bila terima gaji...kena sewa teksi atau lori le gamaknya....
 
 "pengemis" yg boleh dianggap "kaya" sbb dapat juta2 setiap hari...hihihi....
 
 kalau anak org kaya jgn cakap laa....
 kalau susah nak bawak duit banyak2 tukarkan ke USD...dapat sekeping je...

 

kilang buat wallet ngan handbag tepaksa tutup bisness sbb org x guna lagi dah....